Drašković: Nema pregovora bez otvaranja dosijea

Arhiva za EU

Drašković: Nema pregovora bez otvaranja dosijea

Politika -
Evropa kaže da se mora narodu otkriti istina o svemu i svakome. Nema skrivanja tajnih grobnica, ni onih koji su ih skrivali, rekao lider SPO u Valjevu

VALJEVO - Lider SPO Vuk Drašković je na tribini koalicije "Preokret" u Valjevu izjavio da je Evropski parlament poručio Srbiji da nema otpočinjanja pregovora dok se ne otvore tajna dosijea komunističkih policija, od 1945. godine do danas.

"Evropa kaže da se mora narodu otkriti istina o svemu i svakome. Nema skrivanja tajnih grobnica, ni onih koji su ih skrivali", rekao je Drašković na predizbornom skupu. On je poručio da svi zločini moraju biti žigosani, a oni koji su još živi moraju se suočiti sa pravdom."Evropa nam poručuje da EU počiva na dva moralna načela: jedno je poštovanje antinacističkih i antifašističkih tradicija, i drugo je načelo slobode, koje zahteva da budu žigosani zločini totalitarnih režima, komunističkih režima", rekao je Drašković.

On je naglasio da činjenica da je neko bio pobednik u građanskom ratu, a da je neko bio u antinacističkom frontu, ne može da bude alibi da za zločine koje je počinio ne odgovara. Zato je usvojena i preporuka da naš parlament postupi u skladu sa tim i da osudi sve posleratne zločine, i naloži da se to pročišćenje i suočenje sa tom vrstom zločina obavi što je moguće pre, dodao je Drašković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja