POSTIGNUT DOGOVOR: Putin prihvatio Vučićevu molbu o povoljnijem snabdevanju gasom!
Foto: AP

Dvojica lidera razgovarala telefonom

POSTIGNUT DOGOVOR: Putin prihvatio Vučićevu molbu o povoljnijem snabdevanju gasom!

Politika -
Rešene nesuglasice: Srpski premijer i ruski predsednik saglasili se o modelu isplate naših dugova i o povoljnijem snabdevanju gasom tri srpska hemijska kombinata

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarali su u sredu veče telefonom i postigli dogovor o isporuci ruskog gasa Srbiji i o modelu isplate dugova.

Vučić i Putin saglasili su se o načinu saradnje o svim pitanjima u vezi sa isporukom ruskog gasa Srbiji, modelu isplate dugova, a predsednik Rusije prihvatio je molbu premijera Vučića o povoljnijem načinu snabdevanja gasom tri velika srpska hemijska kombinata - saopšteno je iz Vlade Srbije bez navođenja ikakvih detalja. Takođe, dvojica lidera su se „dogovorila da ostanu u redovnom kontaktu kako bi na partnerskim i prijateljskim osnovama rešavali sva pitanja od zajedničkog interesa“.Problem 200 miliona dolaraPredsednik Ruske Federacije je neposredno po povratku iz Beograda, gde je prisustvovao vojnoj paradi povodom 70. godina od oslobođenja Beograda, odlučio da smanji Srbiji isporuku gasa za 28 odsto i zatražio je isplatu duga od 200 miliona dolara do marta sledeće godine, po 50 miliona dolara mesečno.

Ovakav potez iznenadio je Srbiju jer je Rusiji do kraja marta trebalo da bude uplaćeno 100 miliona dolara, uz isplatu 40 miliona dolara do kraja 2014. na ime duga iz devedesetih.Zato se sumnja da je odluka Vladimira Putina imala sasvim drugi razlog. Iako je zvanično objašnjenje smanjenje isporuke gasa Srbiji to što, navodno, Srbija nije poštovala utvrđenu dinamiku plaćanja zaostalog duga, kako je Kurir već pisao, pretpostavlja se da je takvu odluku Vladimir Putin doneo jer nije zadovoljan što srpska strana preispituje poreske povlastice, rudnu rentu i privatizaciju Naftne industrije Srbije.Smanjena isporuka- Problem je nastao kad su Rusi odustali od ulaska u „Petrohemiju“ ili „Azotaru Pančevo“, što su inače obećali srpskom premijeru. Da je do toga došlo, bilo bi lakše jer je Srbija računala da će na taj način prebiti nekoliko desetina miliona evra duga za gas.

Međutim, Rusi su odjednom odustali od toga i traže novac, nezadovoljni jer je Vučić, tokom Putinove posete Beogradu, pokrenuo razgovor o izmeni režima oporezivanja i rudne rente za NIS - rekao je nedavno Kuriru izvor iz Vlade i dodao da je Ruse isprovociralo i pokretanje postupka za preispitivanje privatizacije NIS, što je potvrdio i Putinov pomoćnik Jurij Jušakov.Smanjenje isporuke gasa Srbiji za Kurir je pre nekoliko dana potvrdio i ministar energetike Aleksandar Antić, dok je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla da će Srbija izmiriti svoje obaveze i da nema mesta panici iako je pred nama zimski period.- Naš ukupan dug je 200 miliona dolara. Spremni smo da vratimo 100 miliona ubrzo, ali moramo da radimo kao partneri i razgovaramo svaki dan - konstatovala je Mihajlovićeva.

Kremlj

O REALIZACIJI UGOVORENOGRazmotren je tok realizacije dogovora postignutih u okviru posete predsednika Rusije Srbiji 16. oktobra 2014 - saopštila je pres-služba Kremlja bez navođenja detalja.Kremlj je naveo da su Putin i Vučić razgovarali telefonom na inicijativu srpske strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja