SUMNJIVI DONATORI: Tajkuni dali milione Tominoj ženi
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Evo šta krije prva dama

SUMNJIVI DONATORI: Tajkuni dali milione Tominoj ženi

Politika -
Prljavi keš: Među darežljivim finansijerima organizacije koju vodi supruga predsednika Srbije sporni biznismeni i pojedinci koji su bili pod istragom za teška krivična dela

BEOGRAD - Među donatorima Fondacije Dragice Nikolić, supruge predsednika Srbije, jesu i sumnjivi srpski biznismeni i tajkuni koji su bili pod istragama, saznaje Kurir. - Jedan od razloga što kriju spisak donatora kao zmija noge može da bude i taj što među finansijerima ima tajkuna i pojedinaca, odnosno njihovih firmi ili s njima povezanih lica, sa problematičnom prošlošću. Među galantnima su i neki koji su bili pod istragom za teška krivična dela - priča izvor Kurira upućen u rad Fondacije.S druge strane, supruga predsednika Srbije uporno odbija da otkrije ko su darežljivi donatori njene fondacije i na koji način je prikupljeno neverovatnih sedam miliona evra.Kriju spisakNjena humanitarna organizacija pomogla je obnovu kuća oštećenih u majskim poplavama, kao i porodilišta u Kragujevcu, rodnom gradu predsedničkog bračnog para, njihovih sinova i unučadi.Po važećem zakonu, humanitarne organizacije nisu dužne da objave imena, ali kako je Kurir pisao, Fondacija Dragice Nikolić ipak ima specifičan status pošto se, između ostalog, njene prostorije nalaze u zgradi Predsedništva Srbije, što je korišćenje državnih resursa. Fondacija je osnovana 23. januara 2013. i do 1. oktobra 2014. utrošila je sedam miliona evra. Ni posle 22 meseca prva dama neće da otkrije ko su donatori s dubokim džepom.Advokat Toma Fila smatra da fondacije moraju da polažu račune i daju na uvid dokumentaciju o donacijama.- Rimska izreka kaže „novac ne smrdi“, ali bi i u fondacijama morali da vode računa da ne uzimaju prljav novac. Pošto smo imali loša iskustava, poput slučaja Katarine Rebrače, trebalo bi uvesti praksu da nadležni organi uvek mogu da provere sve podatke.Sajt i dalje u izradiIako je Kurir i juče uputio molbu Fondaciji da dostavi spisak finansijera sa iznosima koje su donirali, nisu se udostojili da odgovore na naš zahtev. I dalje je na sajtu „Supruga predsednika Republike Srbije“, u delu koji se tiče fondacije, u izradi stranica koja se odnosi na donatore ili, kako su ih nazvani, „prijatelje fondacije“. Prema finansijskom izveštaju fondacije za 2013, poslovni prihod bio je 14.256.000 dinara (118.800 evra), te računica pokazuje da je tokom deset meseci ove godine povećan neverovatnih 57 puta.

Izabrana družinaPOMAŽE I SNAJKAFondacija Dragice Nikolić, prema podacima iz izveštaja sa sajta APR, ima tek jednog zaposlenog. U Upravnom odboru su Dragica, njena snaja Milena Nikolić i Olivera Stanišić, a upravitelj je Violeta Karić, čije se ime provlačilo u aferi „Mobtel“ u vezi s bagatelnim otkupom stanova u vlasništvu kompanije. Prva dama je, ipak, neuporedivo uspešnija u privlačenju novca i od proslavljenih Novaka Ðokovića, Vlade Divca i princeze Katarine. Prema podacima APR, ove tri fondacije su protekle godine uspele da skupe „tek“ 1,1 milion evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track