MUKA MUKU STIŽE: Šta je snašlo Vučićevu vladu za pola godine

Istražujemo: Dugačak spisak problema kabineta u nemanjinoj 11

MUKA MUKU STIŽE: Šta je snašlo Vučićevu vladu za pola godine

Politika -
Vlada počela rad sa nasleđenim dugom od 16 milijardi evra, odmah je suočena s poplavama i pritiscima zbog ukrajinsko-ruskog konflikta...

BEOGRAD - Vlada Srbije formirana 27. aprila počela je rad sa nasleđenim javnim dugom od 16 milijardi evra i odmah je suočena s tragičnim posledicama majskih poplava i klizišta, kojima su građani, infrastruktura i energetski sektor pretrpeli štetu od 1,7 milijardi evra. U proteklih devet meseci kabinet premijera Aleksandra Vučića istovremeno pokušava da, pod konstantnim pritiscima velikih sila da se Srbija opredeli za EU ili Rusiju zbog ukrajinskog konflikta, sprovede ekonomske reforme i oporavi srpsku privredu.

Penzioni fond u raspaduKako se rad Vlade zahuktavao, na dnevnom nivou su isplivavali problemi koji su godinama gurani pod tepih - penzioni fond u raspadu, siva ekonomija cveta, tajkuni nisu plaćali porez. Advokati su ušli u štrajk, koji traje već treći mesec, zbog čega je rad pravosuđa blokiran. Uz sve napore da se uvedu reforme, Srbija je suočena sa stalnim pritiscima na međunarodnom polju zbog ukrajinske krize, a koja je pak uticala na obustavu gradnje gasovoda Južni tok, zbog čega naša zemlja gubi milijardu evra od tranzitnih taksi i gasnih elektrana. Tu je i incident sa dronom na fudbalskoj utakmici Albanija-Srbija, te poziv albanskog premijera Edija Rame usred Beograda da Srbija prizna KiM.

1. Majske poplave 2. Žandarmerija prebila Andreja Vučića  3. Haos u Majdanpeku zbog ledene kiše
1. Majske poplave 2. Žandarmerija prebila Andreja Vučića 3. Haos u Majdanpeku zbog ledene kiše

Konstantni pritisciPošto je iz Haga pušten Vojislav Šešelj, usledili su pritisci iz komšiluka - Hrvati traže da se Srbija ogradi od njegovih izjava, a EP je u to ime usvojio i rezoluciju. Možda najveći test ova vlada je imala u samom startu - majske poplave, koje su potpuno uništile Obrenovac, napravile ozbiljnu štetu u čak 24 mesta i oštetile energetski sektor. U vreme pisanja teksta, završila se drama u Majdanpeku - struja se vratila u grad posle tri dana, koji je okovan snegom i ledom.

Udari na porodicuSUPRUGA IZGUBILA BEBUI na ličnom planu premijer je pretrpeo nekoliko udaraca - pokušali su lažno da optuže njegovog sina Danila (16) da je na splavu „River“ pretukao golmana Vladimira Stojkovića. U septembru su prekoračenjem ovlašćenja pripadnici niškog odreda Žandarmerije krvnički pretukli Andreja Vučića i još trojicu ljudi koji nisu pružali otpor. Premijerov mlađi brat Andrej žrtva je krađe identiteta. Uz to, premijer je krajem aprila imao porodičnu tragediju - tri dana pred porođaj preminula je beba koju je nosila njegova supruga.Dragomir AnđelkovićPRETHODNICI NAS URNISALIAnalitičar Dragomir Anđelković kaže da je predugačak spisak ozbiljnih problema s kojima se suočila ova vlada, „koja nije ni luk jela, ni luk mirisala“.Vlada je zatekla Srbiju koja je prethodnu deceniju urnisana i sada plaća ceh tuđih pogrešnih poteza, odluka i nečinjenja. Ne treba zanemariti bočne udare opozicije i tajkunskih centara moći, kojima ne odgovara borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i uvođenje reda u državu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track