PAJTIĆ PISAO STRANIM AMBASADORIMA U SRBIJI: Režim progoni neistomišljenike
Foto: Kurir štampano

Odbrana vladavine prava

PAJTIĆ PISAO STRANIM AMBASADORIMA U SRBIJI: Režim progoni neistomišljenike

Politika -
Pajtić je primaocima pisma poručio da vladama svojih zemalja ukažu na flagrantno kršenje ljudskih prava i politički progon neistomišljenika koji se, pod okriljem borbe protiv korupcije, dešava u Srbiji

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić uputio je pismo ambasadorima u Srbiji, međunarodnim organizacijama, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sestrinskim organizacijama DS-a u kojem tvrdi da režim u Srbiji vrši politički progon neistomišljenika.

Kako je saopšteno iz DS-a, Pajtić je primaocima pisma poručio da vladama svojih zemalja ukažu na flagrantno kršenje ljudskih prava i politički progon neistomišljenika koji se, pod okriljem borbe protiv korupcije, dešava u Srbiji.

Pajtić u pismu naglašava da DS ne traži pomoć za političku borbu, nego za odbranu vladavine prava, pravne države, stabilnost institucija i, samim tim, demokratičnosti Srbije.

U pismu se napominje da je u prethodne dve godine više od 70 članova Demokratske stranke, uz veliku pompu i medijske najave mesecima unapred, privedeno, a da su epilozi takvih procesa svega nekoliko podignutih i više od desetina odbačenih optužnica, iako su svi ti ljudi u režimskim tabloidima unapred proglašeni krivima.

Pajtić u svom pismu upozorava i na to da je Vrhovni kasacioni sud dao saopštenje u kom upozorava da nosioci javnih funkcija vrše pritisak na sudije i da to predstavlja uplitanje politike u sudsku vlast, i da je Evropska komisija u svom ovogodišnjem izveštaju na više mesta ovo nepoštovanje pretpostavke nevinosti i organizovane kampanje koje se, u sprezi sa policijom, vode protiv pojedinaca u tabloidima, ocenila kao veliku pretnju za vladavinu prava.

Demokrate pri tom poručuju da ovo nije problem DS-a, nego svih onih koji danas u Srbiji misle drugačije i koji se usuđuju da to svoje mišljenje javno izraze.

"Suočeni smo sa vlašću koja očigledno ima tendenciju da uguši svaki vid kritičkog mišljenja, a naš zadatak i naša obaveza je da se protiv takve politike borimo, kao što to činimo od svog osnivanja", zaključuje se u saopštenju DS-a.

( N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track