Vojislav Koštunica kandidat DSS za predsednika

Vojislav Koštunica kandidat DSS za predsednika

Politika -
Suština te ideje je da se ne bude članica Evropske unije, ali da se istovremeno sarađuje sa svim drugim državama, reka lider DSS

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica kandidat je te stranke na predsedničkim izborima, odlučilo je danas Predsedništvo DSS.

Koštunica je na konferenciji za novinare rekao da je prihvatio da bude predsednički kandidat da bi što bolje i što više zastupao ideju o političkoj i vojnoj neutralnosti Srbije iza koje, kako je naveo, stoje ne samo DS S, već i veliki broj građana.

"Suština te ideje je da se ne bude članica Evropske unije, ali da se istovremeno sarađuje sa svim drugim državama, pa i sa članicama Unije, kroz konkretne sporazume. Ideja političke neutralnosti nije izolacija zemlje već sasvim suprotno", kazao je Koštunica u sedištu DSS.

Prema njegovim rečima, Srbija treba odnose sa drugim zemljama da gradi polazeći od svojih interesa i ideja o političkoj i vojnoj neutralnosti, kako je ocenio, može Srbiju izvesti iz trenutnog bezizlaza. On je naveo da kroz tu ideju Srbija može sarađivati sa više zemalja nego kao članica EU, jer bi članstvom bila usmerena samo na Uniju.

"To je više nego aktivna politika. Politička neutralnost znači da Srbija može kao slobodna bolje da brani svoj teritorijalni integritet, koji se kroz članstvo u EU ne može sačuvati. Takođe, ulazak u EU podrazumeva ulazak u NATO i zato smo mi za političku i vojnu neutralnost", rekao je predsednik DS S-a. Koštunica je ocenio i da se sa tom idejom daleko bolje mogu urediti odnosi upravo sa EU, kao i sa Rusijom i SAD.

"DS S svom snagom i srcem stoji iza ideje političke i vojne neutralnosti Srbije", poručio je lider te stranke. Odluku o kandidaturi Koštunice za predsednika Srbije, novinarima je u sedištu te stranke saopštio potpredsednik DS S-a Slobodan Samardžić i tom prilikom izrazio očekivanje da će na predsedničkim i parlamentarnim izborima DS S ostvariti povoljan rezultat. "Odluku smo doneli jednodušno danas na redovnoj sednici Predsedništva i ona je za nas bila očekivana onog momenta kad smo saznali za presedan da će predsednik Srbije dati ostavku i da će predsednica parlamenta raspisati predsedničke izbore", naveo je Samardžić.

On je ocenio i da se građani Srbije sećaju da su periodi u kojima je Koštunica bio predsednik pa premijer Srbije, bili periodi prosperiteta. "Vojislav Koštunica je najveći garant za Srbiju i DS S će ostvariti povoljan rezultat na predsedničkim i parlamentarnim izborima. Očekujemo beskompromisnu borbu i DS S je spreman u svakom pogledu", istakao je Samardžić. Predsednički izbori u Srbiji biće održani 6. maja, kada i parlamentarni i lokalni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track