Kina spremna da uloži 10 milijardi dolara u region!
Foto: Dado Djilas

Istorijski samit šefova vlada Kine i 16 zemalja - četvrti ekonomski forum

Kina spremna da uloži 10 milijardi dolara u region!

Politika -
Beograd bio domaćin najvažnijeg događaja u ovom delu Evrope. Aleksandar Vučić: Srbija da bude most između Istoka i Zapada. Premijer poručio da moramo da uspostavimo partnerstva za zemljama u regionu ako želimo da postignemo uspeh i ekonomski napredak

BEOGRAD - U Beogradu je juče održan samit šefova vlada Kine i 16 zemalja u Palati Srbija, a u okviru njega četvrti ekonomski i trgovinski forum u Sava centru, što je najvažniji političko-ekonomski događaj u ovom delu Evrope.Otvarajući ekonomski forum, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd mesto susreta ekonomije Istoka i Zapada.

Učesnici samita šefova vlada Kine i 16 zemalja
Učesnici samita šefova vlada Kine i 16 zemalja

Razvojna šansa- Stara kineska poslovica kaže da je najbolje vreme da se posadi drvo pre 20 godina, a drugo najbolje vreme je danas. Projekat brze pruge, kad bude potpisan, povezivaće zemlje centralne i istočne Evrope, a most je odličan primer uspešne ekonomske i privredne saradnje između Srbije i Kine - kazao je Vučić i dodao:- Članstvo Srbije u EU je nacionalni prioritet i cilj nam je ulaganje u infrastrukturu kako bismo od Srbije učinili most koji povezuje Istok i Zapad.Pored Vučića, na otvaranju ekonomskog foruma govorili su i premijer Kine Li Kećeng i premijer Češke Bohuslav Sobotka.Kećeng je najavio da će ove godine na forumu biti uspostavljen savet Kine i prisutnih zemalja, kao i da će njegova zemlja osnovati investicioni fond od tri milijarde dolara, koji će te države moći da koriste. Li Kećeng izjavio je da će saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope biti u skladu sa evropskim standardima i da će doprineti evropskoj integraciji.- Imate značajne prirodne resurse, ekonomiju, veliko tržište i obučenu radnu snagu, a mi veliki kapital, i moguće je da postignemo komplementarnost - kazao je on.Kina je spremna da uloži do sedam milijardi evra (deset milijardi dolara) u zemlje učesnice samita, a Srbija je kandidovala projekte u iznosu većem od 4,8 milijardi evra jer joj kao zemlji domaćinu pripada deo kolača na osnovu prethodnih godina.Dobrobit građanaNa samitu šefova u Palati Srbija Vučić je citirao Vinstona Čerčila: „Uspeh nije konačan, neuspeh nije fatalan“. On je sinoć poručio da je Srbija veoma zadovoljna i da će njeni građani osetiti značajne koristi od dogovora sa samita.- Pronašli smo zajednički jezik za rešavanje nagomilanih ekonomskih problema, pre svega u oblasti infrastrukture, saobraćaja, energetike i turizma - rekao je Vučić.Vučić je uoči samita imao niz sastanaka, a sinoć je organizovao večeru za premijere u ratnoj sali Generalštaba. A za ostale goste sinoć je bio prijem na kome su služeni Ćevapi i kanapei.

Edi Rama
Edi Rama

Opet provociraRAMA NIJE HTEO DA SLUŠA VUČIĆAKada je Vučić počeo da govori na samitu, Edi Rama i članovi njegove delegacije skinuli su slušalice za prevod koje su do tada uredno nosili! Iako je njegovu nedavnu posetu Beogradu obeležio ispad kada je rekao da Srbija treba da prizna nezavisnost KiM, Rama je ostao veran svom ponašanju, pa je ponovo provocirao.

Kori Udovički
Kori Udovički

Stigao je umorKORI ZASPALAPotpredsednica Vlade i ministarka državne uprave Kori Udovički zaspala je sinoć u holu Sava centra, nakon ceremonije otvaranja ekonomskog foruma. Dok je čekala da počnu paneli, Udovički je sedela sa saradnicima u holu.

Palo pomirenje... Dok su bili u prošloj vladi, Zorana Mihajlović i Milan Bačević stalno su se svađali
Palo pomirenje... Dok su bili u prošloj vladi, Zorana Mihajlović i Milan Bačević stalno su se svađali

ZahteviKINEZI TRAŽILI VODU SA KRASTAVCEMU „Hajatu“ Gosti iz Kine su tražili da im uvek na raspolaganju bude voda sa krastavcima.U „Lasti“ koja je prevoznik učesnika sajma, vozačima su proveravali čak i urednost noktiju.Stiglo 300 kompanijaAGRAR CENJENPredsednik Društva srpsko-kineskog prijateljstva Uo Hjao kaže da su srpske i kineske kompanije nadomak dogovora o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa za Kinu.Stiglo je oko 300 vlasnika kompanija koji bi da ulažu u Srbiju. Najveće je interesovanje za poljoprivredu - kaže Hjao.Koje projekte je Srbija kandidovala:- koncesija na Koridoru 11, deonica Požega-Boljare - 1,8 milijardi evra- koridor Pojate-Preljina i koridor Novi Sad-Ruma-Zrenjanin-Čenta-Beograd - milijardu evra- koncesija za obilaznicu oko Beograda, sa novim mostom preko Dunava - 470 miliona evra- projekat nove luke u Beogradu, sa industrijskom zonom na Dunavu - 500 miliona evra- modernizacija pruge Beograd-Budimpešta - oko 500 miliona evra- gradnja novog bloka Termoelektrane „Kostolac“ - od 500 miliona evra- izgradnja industrijske zone za proizvodnju nameštaja i kućne dekoracije- izgradnja industrijske poslovne zone na Ubu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja