Vučić: Srbija će osetiti značajnu korist od saradnje sa Kinom!

Premijeri Kine i Srbije

Vučić: Srbija će osetiti značajnu korist od saradnje sa Kinom!

Politika -
Kina može da pruži opremu i finansijsku podršku u izgradnji infrastukture i to može da pomogne Evropi u uspostavljanju jedinstvenog tržišta i olakšati proširenje EU, poručio je Li

BEOGRAD - Kina je spremna da pomogne zemlje Centrale i Istočne Evrope svojim znanjem i tehnologijom što će doprineti razvoju infrastrukture i otvaranju novih radnih mesta, a građani Srbije imaće od dogovora koji su postignuti na Samitu Kine i 16 zemalja CEE značajne koristi, poručili su večeras kineski premijer Li Kećijang i srpski premijer Aleksandar Vučić po završetku skupa koji je održan u Palati Srbija.

Vučić je rekao da je dogovorena izgradnja pruge Budimpešta-Beograd, koja bi kasnije trebalo da se proširi i do Makedonije i Grčke, što su odlične vesti za Srbiju.

“Razgovarali smo i o drugim projektima, ne samo o Termoelektrani Kostolac, već i o izgradnji industrijske zone, luka, saobraćajnih čvorišta, dovođenju kineskih kompanija”, rekao je Vučić.

Srpski premijer je rekao da je imao i bilateralne razgovore sa premijerima drugih država učesnica Samita i da će sa tim državama biti potpisani određeni sporazumi, među njima i sa Albanijom, sa kojom će biti potpisan sporazum o prihvatanju vozačkih dozvola.

Premijer Kine Li Kećijang istakao je da je Kina spremna da poveća investicije u zemlje Centralne i istočne Evrope i dodao da je saradnja sa ovim zemljama deo saradnje Pekinga sa Evropskom unijom.

On je, na konferenciji za štampu zajedno sa srpskim premijerom posle samita, rekao da su prisutni lideri podvukli da saradnja sa Kinom ima veliki potencijal.

Saradnja Kine sa regionom Centralne i Istočne Evrope je u saglasnosti sa procesom evropske integracije i pravnim okvirima EU, istakao je Li.

"Kina može da pruži opremu i finansijsku podršku u izgradnji infrastukture i to može da pomogne Evropi u uspostavljanju jedinstvenog tržišta i olakšati proširenje EU", poručio je Li.

On je napomenuo da su na Samit pozvani i posmatrači iz EU, što pokazuje da je saradnja Kine sa ovim regionom, deo saradnje Pekinga sa Unijom.

Kina, kako je naglasio, ima dovoljno kapaciteta upravo za takve poslove, i spremna je da otvara proizvodne pogone u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Li je kazao da je poželeo da nauči srpski tokom posete Beogradu i najavio da će Kina biti domaćin Četvrtog Samita šefova vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope.

Nešto ranije, po završetku izlaganja svih premijera, Li je rekao da već razmišlja da se sledeći samit održi u letnjoj palati poslednje kineske dinastije koja ima jedan most i 17 holova, odnosno salona.

„Već sad razmišljam o mehanizmu 17 plus 1 i to treba da bude simbol naših veza. Taj most treba da bude jedno sredstvo za sve ove zemlje koje obećavaju mnogo i koje očekujem naredne godine", poručio je Li.

Nakon što je saslušao obraćanje svih premijera učesnika, kineski premijer je rekao da su ga oni inspirisali i dodao da ta saradnja treba da bude različita i na više nivoa.

„Ne treba samo da idemo na investicije, trgovinu, turizam, edukaciju, obrazovanje. Mi moramo da proširimo svoju saradnju na druge oblasti, tako da platformu i mehanizme za saradnju koji već postoje dalje proširujemo", ukazao je Li.

Samit je otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je na početkuk poručio da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije i izrazio nadu da će Beogradski susret doprineti regionalnoj saradnji i prožimanju zajedničkih interesa Zapada i Istoka.

Vučić je naveo da zemlje u regionu treba da omoguće pogodan ambijent za realizaciju novih projekata i zahvalio na podršci Kine da se Koordinaciono telo za infrastrukturu nalazi u Beogradu.

Vučić je rekao da je Srbija već preduzela mere za vizne olakšice sa Kinom, što smatra podsticajem za lakše kretanje ljudi i impuslom saradnje.

Predstavnici zemalja učesnica Samita poručili su da je saradnja sa Pekingom neophodna starom kontinentu, ocenivši da je ključno osmisliti dobre projekte i efikasno ih primeniti.

Premijer Rumunije Viktor Ponta poručio je da je region postigao dobre rezultate od prošlogodišnjeg Samita.

„Naš zadatak da nađemo resenja kako da projekte koje ovde osmislimo naporavimo dobrim“, podvukao je Ponta, istakavši da svi treba da budemo efikasniji u njihovoj primeni.

Premijer Slovačke Robert Fico je predložio da 2015. godina bude proglašena za “turističku godinu” i da se u regionu poveća broj kineskih turista, kao I da se gradovi Evrope bratime sa gradovima u Kini.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je istakao da je imao zadovoljstvo da pre dva dana sa kineskim partnerima promoviše projekat auto puta Bar-Boljare i najavi početak izgradnje njegove prve deonice.

"U tom kontekstu veoma smo zainteresovani za rekonstrukciju pruge Bar-Beograd uz punu valorizaciju potencijala Luke Bar. Obnovu ove pruge sagledavamo kao deo šireg koncepta koji se nastavlja na već planirani projekat rekonstrukcije železničke pruge Beograd - Budimpešta", rekao je on.

Po završetku Samita, učesnici su se okupili na svečanom prijemu čiji je domaćin potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je i predsednik Mešovitog komiteta Srbije i Kine.

Za treći Samit šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Četvrti ekonomsko-trgovinski forum registrovano je 6.588 prijava učesnika iz 17 zemalja sa ukupno 402 delegacije. Samit i Ekonomski forum pratilo je gotovo hiljadu predstavnika medija među kojima je najviše srpskih i kineskih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track