MARATON U SKUPŠTINI: Srbija noćas dobila budžet, sednica zavšena jutros posle 8!
Foto: Printscreen

Posle više od 20 sati rada

MARATON U SKUPŠTINI: Srbija noćas dobila budžet, sednica zavšena jutros posle 8!

Politika -
Poslanici su noćas završili raspravu i jutros u 5 počeli novu sednicu na kojoj glasaju o tim propisima i o još deset pratećih zakona

BEOGRAD - Poslanici Narodne skupštine jutros su sa 160 glasova za i šest glasova protiv, izglasali u načelu predlog zakona o državnom budžetu Srbije za 2015. godinu.

UŽIVO SEDNICU SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

Prethodno je, sa 156 glasova za i takođe sešt glasova protiv, u načelu prihvaćen i zakon o drugom rebalansu državnog budžeta Srbije za 2014. godinu.

Poslanici su noćas, posle više od 19 sati rada, završili raspravu o više od 240 amandmana na drugi rebalans budžeta za 2014. godinu i na predlog budžeta za 2015, nakon čega su u pet časova ujutru počeli novu sednicu na kojoj glasaju o tim propisima i o još deset pratećih zakona. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je najavila da će glasanje trajati "par sati".

Usvojen i rebalans budžeta za ovu godinu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rano jutros drugi rebalans budžeta Srbije za 2014. godinu, kojim se ne menja masa budžeta, već se oko devet milijardi dinara preraspoređuje sa stavki koje neće biti potrošene na plaćanje starih dugovanja.Tako će Ministarstvo unutrašnjih poslova platiti dugove Telekomu i Elektroprivredi Srbije, a poljoprivrednicima će preko Uprave za agrarna plaćanja biti plaćeno četiri milijarde dinara duga, dok je 500 miliona dinara predviđeno kao dodatni novac za otpremnine radnicima u preduzećima u privatizaciji.

Usvojeni prateći zakoni uz budžet

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su jutros izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju kojim se odlaže početak isplate novčanog obeštećenja do 2018, izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, po kojem će pravo na subvencije imati gazdinstva sa najviše 20 hektara umesto dosadašnjih 100 hektara.Izmenama Zakona o akcizama naplata akciza će se obavljati svakog meseca, umesto na tri meseca, što će omogućiti predvidivost u prihodima budžeta.Poslanici su usvojili i Zakon o davanju državnih garancija po zaduženju Srbijagasa do 200 miliona dolara za održanje tekuće likvidnosti, zatim Zakon o pretvaranju obaveza Er Srbije od 162 miliona evra u javni dug i predlog zakona o stend-baj kreditu od 200 miliona evra za Agenciju za osiguranje depozita od Evropske banke za obnovu i razvoj.Usvojene su i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se predviđa da plate u javnom sektoru neće moći da se povećavaju dok masa zarada ne bude ispod sedam odsto BDP, a penzije dok ukupan iznos za isplatu ne bude ispod 11 odsto BDP.Usvojene su i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se povećavanje penzija usklađuje za Zakonom o budžetskom sistemu i budžetom.Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) koje su usvojili poslanici, ukida se obaveza plaćanja PDV na donacije iz inostranstva, na primer sredstva IPA se oslobađaju obaveze plaćanja ovog poreza.Poslanici su usvojili i izmene Zakona o porezu na dobit preduzeća kojima se stvaraju uslovi za podnošenje elektronske prijave za porez na dobiti uključujući i porez na plate, a u redovan sistem oporezivanja uvode se obveznici u postupku likvidacije, stečaja i reorganizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track