SKUPŠTINA SRBIJE: Usvojen Zakon o energetici, uz himnu i Gardu završeno jesenje zasedanje
Foto: Tanjug

Usvojeno 5 zakona

SKUPŠTINA SRBIJE: Usvojen Zakon o energetici, uz himnu i Gardu završeno jesenje zasedanje

Politika -
Poslanici su usvojili Zakon o energetici, Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, Izmene Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, Izmene Zakona o matičnim knjigama, kao i Zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i Evropske komisije o pravilima za korišćenje finansijske pomoći EU iz pretpristupnih fondova
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas pet zakona i uz intoniranje državne himne "Bože pravde" i Gardu Vojske Srbije, u svečanoj atmosferi, završli jesenje zasedanje parlamenta.

Poslanici su usvojili Zakon o energetici, Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, Izmene Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, Izmene Zakona o matičnim knjigama, kao i Zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i Evropske komisije o pravilima za korišćenje finansijske pomoći EU iz pretpristupnih fondova (IPA II).

Predsednica parlamenta Maja Gojković poželela je građanima i poslanicima srećnu Novu godinu, puno zdravlja i ličnog uspeha.Jesenje zasedanje trajalo je 90 dana.

Usvojen novi Zakon o energetici

Zakon o energetici, kojim se uvodi potpuna primena Trećeg energetskog paketa EU i obezbeđuje veća zaštita kupaca, usvojen je danas. Za zakon je glasalo 183 poslanika, uključujući i predstavnike opozicionih partija - Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke (SDS), koje su podršku obrazložile time što se oblast energetike usklađuje sa evropskim zakonodavstvom.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je prilikom prestavljanja zakona poslanicima rekao da poboljšava uslove za investiranje i unapređuje sigurnost snabdevanja strujom i gasom."Novi zakon širom otvara vrata za investicije u energetiku kao jednu od najperspektivnijih grana, za koju postoji veliko interesovanje investitora", rekao je Antić.

On je naglasio da Zakon o energetici predstavlja ozbiljan iskorak u usaglašavanju regulative sa EU i osnov za punu primenu direktiva iz Trećeg energetskog paketa, što je obaveza Srbije od 1. januara 2015. godine. Na Zakon o energetici prihvaćeno je više od 40, od 98 podnetih amandmana, od kojih je većinu predložila opozicija.

Prihvaćeni su amandmani kojim se odredbe zakona o energetici o priključenju objekata na elektromrežu i gasnu mrežu usklađuju s rokovima za izdavanje građevinske dozvole iz Zakona o planiranju i izgradnji.Novim zakonom se zadržava odredba o potpunom otvaranju tržišta struje i gasa od 1. januara 2015. godine. Na osnovu toga, domaćinstava i mali kupci će moći da biraju snabdevače strujom i gasom, ali će imati i mogućnost garantovanog snabdevanja.

Zakonom je raniji termin javnog snabdevanja zamenjen garantovanim snabdevanjem. Propisan je i postupak izbora garantovanog snabdevača na tenderu, kao i izbor rezervnog snabdevača.Mali kupci električne enegrije prema novim odredbama zakona biće firme sa manje od 50 zaposlenih i godišnjim prihodom ispod 10 miliona evra, koji godišnje troše manje od 30.000 kilovat sati struje, a lista malih kupaca određivaće se svake godine do 31. marta. Firme koje troše više od 30.000 kilovat sati struje godišnje od 1. jula 2015. izgubiće pravo na garantovano snabdevanje i moraće da pronađu snabdevača na tržištu.

Zakonom se uvodi i mogućnost ukidanja regulisanja cene električne energije za garantovano snabdevanje od 2017. godine.Kupci električne energije dobiće pravo na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji, a snabdevač će morati i da uspostavi besplatne telefonske linije za obaveštavanje kupaca.Zakon uvodi i osnove za praćenje tehničkog i komercijalnog kvaliteta snabdevanja strujom i gasom.

Uvedena je i delatnost snabdevanja na veliko električnom energijom i data je mogućnost stranoj kompaniji da dobije licencu za tu delatnost, bez obaveze registrovanja na teritoriji Srbije.Stvoreni su uslovi i za osnivanje i funkcionisanje berze eletrične energije. Uvodi se i mogućnost da država može imati jednog ili više operatera distributivnog sistema električne energije, ali da oni moraju da primenjuju iste tarife. Zakon će stupiti na snagu narednog dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, izmene Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, o matičnim knjigama. Poslanici su prethodno usvojili i Zakon o energetici koji predviđa lakše ulaganje investitorima u oblast energetike, obezbeđuje veća zaštita kupaca i usklađuje ta privredna oblasti sa pravilima EU.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ispravljaju se propusti u vezi sa odredbom koja se odnosi na doprinos za uređenje građevinskog zemljišta.Izmene Zakona o matičnim knjigama će omogućiti potpunu automatizaciju sistema za vođenje tih dokumenata, koji su do sada vođeni isključivo u papirnom obliku u roku od dve godine. Kada je reč o izmenama Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, njima se omogućava da se ne ruše objekti za koji je pokrenut postupak za upis prava svojine, do pravosnažnog okončanja postupka za upis prava svojine.

Posalnici su uvojili i Zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU u okviru instrumenta pretpristupne pomoći IPA 2. Tim zakonom je uspostavljen pravni osnov za korišćenje sredstava koje je EK već odobrila Srbiji u okviru Akcionog programa za 2014. godinu i detaljno utvrđuje pravila korišćenja novog instrumenta predpristupne pomoći IPA 2 koji se odnosi na period od 2014. do 2020. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track