TUŽNO: Udovičić plivače ostavio na suvom
Foto: Fonet Nenad đorđević

Ministar sporta zaboravio gde je ponikao

TUŽNO: Udovičić plivače ostavio na suvom

Politika -
Iako je za boćanje i sankanje izdvojio milione, bivši vaterpolo as Plivačkom savezu Srbije ukinuo finansiranje iz budžeta

BEOGRAD - Iako je Ministarstvo omladine i sporta, s ministrom Vanjom Udovičićem na čelu, odobrilo čak 20 miliona raznim savezima slabo popularnih sportova, poput boćanja i tag ov vor, ove godine se Plivački savez Srbije nije našao na spisku za finansiranje iz budžeta iako spada u bazične sportove. Kao razlog za ukidanje finansiranja naveden je prekršaj koji je PSS napravio prošle godine.Međutim, Dragan Radosav, predsednik tog saveza, ističe da je prekršaj zbog kojeg su kažnjeni u stvari sitna administrativna greška koja je napravljena slučajnom nepažnjom i da, uprkos molbama, ministar Udovičić izbegava sastanak s njima. Naime, Udruženje sudija htelo je da postane član Plivačkog saveza, ali im Savez nije odgovorio na molbu, zbog čega su se požalili sportskom inspektoru, koji je zahtevao izjašnjenje. Prekršaj je nastao pošto se PSS nije izjasnio u predviđenom roku.Dve godine kazne- Ukinuto nam je finansiranje jer smo napravili nenameran administrativni propust, zbog kojeg nam je izrečeno da platimo najmanju moguću kaznu, što smo i uradili. U presudi se čak i navodi da je propust učinjen iz nehata. Znamo da zakon nalaže da savezi koji se finansiraju iz budžeta ne smeju da imaju prekršajnu prijavu, ali ministar Vanja Udovičić već tri dana uporno izbegava da se sastane s nama. On ne bi smeo da bude tako pasivan, već treba da nađe rešenje za finansiranje bazičnog sporta - priča Radosav.S druge strane, iz Ministarstva omladine i sporta navode da je svako finansiranje obavljeno po zakonu.

Dragan Radosav: Udovičić ne bi smeo da bude tako pasivan, već treba da nađe rešenje
Dragan Radosav: Udovičić ne bi smeo da bude tako pasivan, već treba da nađe rešenje

Oprečni iskazi- Plivački savez je pravosnažno osuđen od nadležnog suda zbog kršenja Zakona o sportu. Zbog toga taj savez naredne dve godine ne može da dobija sredstva iz javnih prihoda, a na tu sudsku presudu nisu uložili žalbu - kaže za Kurir Predrag Peruničić, državni sekretar pri Ministarstvu sporta. On ističe da su predstavnici Plivačkog saveza pozvani na sastanak u ministarstvo još od trenutka kad su uočeni problemi, ali da se nisu odazvali.- Više puta su pozivani na sastanak s ministrom, ministar redovno prima sve saveze. Zamena je teza da je ministarstvo odgovorno za postojeći problem. Sva odgovornost je na rukovodstvu Plivačkog saveza, što potvrđuje sudska presuda - navodi Peruničić.(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track