SRAMNO: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid

Prištinski zvaničnik najavio

SRAMNO: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid

Politika -
I međunarodni pravni eksperti potvrdili su da Kosovo ima najveće šanse da dokaže krivicu srpske države, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi

PRIŠTINA - Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi najavio je juče da će u dogledno vreme pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti ratnu odštetu.

- Pitanje ratnih reparacija i drugih šteta, kao što su ukradene penzije, biće otvoreno u dogledno vreme i međunarodni pravni eksperti potvrdili su da Kosovo ima najveće šanse da dokaže krivicu srpske države za zločine počinjene na teritoriji pod njenom potpunom i nasilnom kontrolom - rekao je Seljimi, dok stručnjak za međunarodno pravo Vladimir Ðerić kaže da u ovom trenutku ne postoji „pravni forum“ u kojem bi Kosovo protiv Srbije moglo podneti tužbu za genocid:

- Kosovo bi moglo pokrenuti te teme u okviru političkih pregovora u Briselu. Neka od ovih pitanja, kao što su penzije, mogu eventualno biti predmet pravnih postupaka pred srpskim sudovima, koje bi mogle pokrenuti osobe kojih se to tiče, ali nikako Kosovo kao takvo.I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da kosovska tužba nikako ne bi mogla da prođe.- Međunarodni sud se drži vrlo striktnih pravila u definisanju genocida. Možda je konzervativan, možda nije, ali ta pravila nisu ispunjena ni u slučaju Kosova - rekao je Janjić i ocenio da je ova inicijativa više dnevnopolitička.(D. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track