Tadić: Gašiću, odmah da daš ostavku! Šutanovac: Bato, vidimo se na sudu!
Foto: Zoraba Jevtic

Bivši državni funkcioneri osuli po ministru vojnom

Tadić: Gašiću, odmah da daš ostavku! Šutanovac: Bato, vidimo se na sudu!

Politika -
I nekadašnji šef države i ministar odbrane burno reagovali na tvrdnje Bratislava Gašića o prisluškivanju. Obojica složni da je aktuelni ministar kršio zakon kada je rekao da je njegov prethodnik špijunirao predsednika Srbije

BEOGRAD - Kumovi Boris Tadić i Dragan Šutanovac oštro su odreagovali na tvrdnje ministra odbrane Bratislava Gašića da je bivši šef resora vojske prisluškivao nekadašnjeg predsednika Srbije i ostale funkcionere DS!Tako je Šutanovac, koga je Gašić označio kao glavnog špijuna, zapretio da će na sudu morati da dokazuje „svoje neistine“, te da je takvim izjavama „ugrožena nacionalna bezbednost“.Unakrsne optužbe- Izuzetno je neodgovorno, neozbiljno i štetno razgovarati o sistemu državne bezbednosti i zaštiti interesa građana Srbije na način na koji to uporno radi ministar odbrane Gašić. Optužbe koje je protiv mene, a posredno i službi bezbednosti izneo su potpuno neistinite i ministar Gašić će morati da ih dokaže na sudu - rekao je Šutanovac za Kurir i dodao:- Imajući u vidu da optužbe zadiru direktno u nacionalnu bezbednost, kao i u rad službi bezbednosti, očekujem brzu reakciju nadležnih državnih organa, uključujući VBA i BIA, kao i reakciju tadašnjih načelnika i zamenika načelnika tih agencija.

Pokrenuo ozbiljna pitanja... Bratislav Gašić
Pokrenuo ozbiljna pitanja... Bratislav Gašić

Gašiću je uzvratio i Boris Tadić.- Ako ministar Gašić ima saznanja da me je kao predsednika Republike prisluškivao tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, onda ministar Gašić krši zakon jer takve informacije bezbednosnog karaktera objavljuje u tabloidima, a ne pokreće zvaničnu istragu. Neovlašćeno prisluškivanje predsednika Republike je krivično delo, kojim se ugrožava bezbednost države, i zato moramo dobiti verifikovanu i pouzdanu informaciju nadležnih institucija - rekao je za Kurir Tadić i dodao:- Ministar Gašić je iznošenjem bezbednosnih informacija o prisluškivanju ponovo pokazao da ne razume ulogu, obaveze i nadležnosti ministra odbrane. Ako to što je rekao nije istina, on mora da odgovara za iznošenje neistina u javnosti. U oba slučaja neophodno je da Gašić podnese ostavku jer njegovi postupci govore da on ima potpuno nerazumevanje uloge ministra odbrane - rekao je Tadić i dodao da „takav ministar odbrane dovodi u opasnost bezbednost države i građana“.Hitna istragaGašić je, podsetimo, za naš list rekao da je Šutanovac prisluškivao i svoje saborce. Optužio je svog prethodnika da je kupio aparat za prisluškivanje od 1,36 miliona evra, a da mu je to odobrio Mlađan Dinkić. Komentar tadašnjeg ministra finansija nismo dobili.Momir Stojanović, bivši direktor VBA, a sadašnji predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti, kaže da hitno treba da prestane polemika u javnosti u vezi sa prisluškivanjem.- Ako je kupljeno sredstvo za prisluškivanje, treba utvrditi da li je to urađeno u skladu sa zakonom, ko je to odobrio i zašto, i da li je ono korišćeno i, ako jeste, da li je to činjeno na zakonit način. Ovako se ugrožava i država i vojska.VBA i BIA nisu želeli da komentarišu navode Bratislava Gašića.Ni sam ministar juče se nije oglašavao na ovu temu.

REAGOVANJA / ŠTA KAŽU „PRISLUŠKIVANE“ BIVŠE I SADAŠNJE DEMOKRATEOliver DulićNE UVLAČIM SE U TONeću to da komentarišem. Ne bih da se uvlačim u to.Snežana MalovićNE ODRIČEM SE PRIJATELJAPrijatelja se ne odričem, bez obzira na to u kojoj stranci se nalazimo. Ovo mi liči na još jednu od fabrikovanih priča, u kojoj se dnevni problemi rešavaju preko naslovnih strana.Dušan PetrovićTEŠKE OPTUŽBEMinistar je teško optužio Šutanovca. Sada je neophodno videti da li za ovakve tvrdnje postoje dokazi. Ovako nešto moguće komentarisati.Slobodan MilosavljevićNE VERUJEM U TO Ne verujem u to da je Šutanovac bilo koga prisluškivao, a ne vidim ni zbog čega bi to bila tema.

Saša JankovićA ŠTA ČOVEK DA KAŽEMinistar Gašić prozvao je i zaštitnika građana Sašu Jankovića:- Janković misli da je bog i da može da tumači zakone kako hoće. Interesuje ga samo obezbeđenje Aleksandra Vučića. Je l‘ to njegov posao?Na to je Janković kratko rekao:- Zar to treba komentarisati? A šta čovek da kaže na to?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja