KOLINDA ZAPANJILA HRVATE: Nije trebalo da povlačimo ambasadora iz Srbije!
Foto: AP

Neočekivano

KOLINDA ZAPANJILA HRVATE: Nije trebalo da povlačimo ambasadora iz Srbije!

Politika -
Reči Kolinde Grabar Kitarović dočekane su u hrvatskoj vladi sa čuđenjem, uz komentar da je neshvatljiv ovakav stav. Ambasador Markotić je u Zagrebu i u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske tvrde da će tako biti do daljnjeg.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da je povlačenje ambasadora te zemlje iz Beograda bila ishitrena odluka.

”Mislim da treba smiriti stanje, jer trenutna situacija ne ide u korist međudržavnih i dobrim susedskim odnosa”, rekla je Grabnar Kitarović u razgovoru koji će biti objavljen u zagrebačkom dnevnom listu.Ona je izjavila da je ponašanje Šešelja za svaku osudu, ali da su i neprihvatljive izjave ministra Vulina ''koje se tiču Domovinskog rata, Anta Gotovine i premijera Milanovića''.''Mi jako dobro znamo, a nadamo se da će i u Srbiji to prihvatiti, da je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, a Oluja legalna i legitimna, a Gotovina komandant pobedničke vojske. Ali povlačenje ambasadora je bilo ishitreno i trebalo je uložiti protestnu notu i jasno osuditi postupke ministra Vulina i Šešelja'', kaže Kolinda Grabar Kitarović.Ona je istakla kako je čula razne izjave i navode o njoj u Srbiji, ali da nikada nije reagovala.”Nije mi bilo na kraj pameti da se to preslika na odnose Hrvatske i Srbije. Ne mogu da se otmem utisku kako je ovo povlačenje ambasadora jednim delom uslovljeno i činjenicom da smo u predizbornoj godini” rekla je ona.

VLADA HRVATSKE: Neshvatljiv stav predsednice Kitarović

Uz opasku da se predsednica nije obraćala premijeru Zoranu Milanoviću povodom nedavnog zaoštravanja odnosa izmedu Srbije i Hrvatske, u vladi kažu da im je neshvatljiv ovakav stav predsednice Republike.

"Što se nas tiče, Vlada u potpunosti stoji iza ministrice spoljnih poslova Vesne Pusić, koja je odlučila povući (Gorana) Markotića na konsultacije u Zagreb - rekao je visoki zvaničnik Vlade", navodi zagrebački Jutarnji list.

U Vladi su pojasnili da povlačenje ambasadora u diplomatskom smislu predstavlja poruku Srbiji da su njihovi zvaničnici iznosili neprihvatljive ocene o Hrvatskoj.

Grabar Kitarović je rekla kako se nada da poslednji događaji neće da odlože njenu posetu Beogradu. Datum još nije određen ”bilo moj Beogradu, bilo predsednika Nikolića Zagrebu”, kaže predsednica Hrvatske.”Pre toga mora da napravimo neke konkretne pomake. Već se godinama ne rešavaju otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije”, izjavila je Grabar Kitarović.Reči Kolinde Grabar Kitarović dočekane su u hrvatskoj vladi sa čuđenjem, uz komentar da je neshvatljiv ovakav stav. Ambasador Markotić je u Zagrebu i u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske tvrde da će tako biti do daljnjeg...

AMBASADOR SE VRAĆA POSLE PRAZNIKA

Obe države pozivaju na normalizaciju situacije u interesu budućnosti celog regiona

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Vesna Pusić razgovarali su telefonom. Vesna Pusić se nada "spuštanju lopte".

Hrvatski ambasador u Beogradu vratiće se posle praznika. Ministri spoljnih poslova utvrdili su i da se ne sme dozvoliti da pojedinačni incidenti ugroze obostranu želju za unapređenjem odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track