Dačić: Nisam bio obavešten o hapšenjima za ambasade

Dačić: Nisam bio obavešten o hapšenjima za ambasade

Politika -
Ja s tim hapšenjima nemam nikakve veze zato što me niko nije obavestio, kaže ministar policije i dodao da je naredio istragu jer ga nisu informisali

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ga niko nije obavestio o hapšenjima osumnjičenih za paljenje američke ambasade, tokom protesta protiv jednostrane nezavisnosti Kosova, i da je naložio da se sprovede istraga kako je do toga došlo.

"Ja s tim (hapšenjima) nemam nikakve veze zato što me niko nije obavestio", rekao je Dačić i dodao da smatra da je to nedopustivo. "Smatram da je to apsolutno loše. Ja ne mogu da budem odgovoran za rad Ministarstva unutrašnjih poslova, ako u njemu policija postupa bez mog znanja", rekao je ministar u izjavi za B92."Po Zakonu o policiji oni su dužni da me informišu o svom radu. Nisu me informisali i naložio sam da se sprovede istraga kako je do toga došlo", naglasio je Dačić. On je naveo da je sigurno da je do ovih hapšenja moglo doći i ranije, ali da "ne razume potrebu da se to uradi dan uoči derbija" između fudbalskih klubova "Partizan" i "Crvena zvezda".

Povodom zemerki upućenih policiji zbog toga što do hapšenja osumnjičenih dolazi posle četiri godine, Dačić je kazao da treba sagledati sve aspekte: da li je u slučaju postupanja policije bilo grešaka, da li su te greške bile slučajne ili namerne i da li su one doprinele da dođe do paljenja ambasade. Prema saopštenju srpskog tužilaštva, 14 osoba je osumnjičeno za paljenje američke i kamenovanje turske ambasade u vreme protesta protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, februara 2008.

U akciji hapšenja, koja je počela juče, dosad je privedeno devet osoba, od kojih su tri uhapšene u Beogradu, jedna u Inđiji, a pet je uhapsila Kriminalistička policija u Novom Sadu. Do nemira i napada na ambasade došlo je posle mitinga "Kosovo je Srbija", održanog u centru Beograda, a u paljenju je poginuo student Zoran Vujović iz Novog Sada, koji je izbegao s Kosova 1999.

Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2009. godine optužnicu protiv Milana Živanovića zbog sumnje da je s više osoba učestvovao u paljenju američke ambasade. U procesu, koji je 2011. počeo ispočetka, Živanović je u Višem sudu u Beogradu priznao da je sa zgrade skinuo američku i stavio zastavu Srbije, ali je negirao da je učestvovao u paljenju ambasade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja