Studenti zaključali rektorku, dekane i državnog sekretara
Foto: KURIR

Fakultet primenjenih umetnosti

Studenti zaključali rektorku, dekane i državnog sekretara

Društvo -
"Ako ne reše naš problem, neće izaći", poručila predsednica Studentskog parlamenta UU Vesne Đoković

BEOGRAD - Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) zaključali su danas posle podne u zgradi rektorata Univerziteta umetnosti državnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Radivoja Mitrovića, rektorku Univerziteta umetnosti (UU) Ljiljanu Mrkić Popović i dvojicu dekana, koji i dalje ne mogu da izađu iz zgrade.

Državni sekretar Mitrović rekao je da su studenti tokom razgovora o njihovom zahtevu da odlični akademci budu oslobođeni plaćanja školarine, napustili sastanak i potom zaključali zgradu. Prema rečima predsednice Studentskog parlamenta UU Vesne Đoković, studenti su se na taj korak odlučili jer, kako kaže, tokom sastanka nije izneto rešenje."Ako ne reše problem, neće izaći", navela je Đoković.Mitrović je Tanjugu napomenuo da studenti tog fakulteta imaju godinama problem, jer se upisuje veliki broj samofinansirajućih studenata koji kasnije ispune uslov da pređu na budžet. Kako je naveo, u rešavanju problema mogla bi da učestvuje Vlada Srbije koja bi svojim zaključkom odobrila veće kvote za ovaj fakultet.ž

U zgradi rektorata na Kosančićevom vencu zaključani su i dekan Fakulteta primenjenih umetnosti Vladimir Kostić i dekan Fakulteta likovnih umetnosti Milutin Dragojlović, sa saradnicima. Ostali zaposleni su ranije izašli iz zgrade. Studenti FPU blokirali su jutros ulaze na sve tri fakultetske lokacije u gradu, nezadovoljni što odlični studenti nisu oslobođeni školarine, posle čega su se sastali s rektorom Mrkić Popović, dekanom Kostićem i državnim sekretarom Mitrovićem.Bivši ministar prosvete Gašo Knežević ocenio je večeras da je odluka studenta Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) da zaključaju rektorku i predstavnika vlade necivilizovan potez. "Bez obzira na to kakve zahteve studenti imaju, malo je previše zaključati svoje profesore", rekao je Knežević Tanjugu. Knežević je podsetio da je i on bio zaključavan, ne kao profesor, nego u vreme dok je bio ministar obrazovanja. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović upozorio je ranije danas u izjavi Tanjugu da je potez studenata i zaključavanje državnog sekretara u zgradi rektorata nedoličan i da ne doprinosi rešavanju problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track