Najnovije vesti

PRIPREME U TIRANI Maljići: Činimo sve da poseta Vučića prođe bez incidenata
Foto: Fonet Zoran Mrdja

Za dobrosusedske odnose

PRIPREME U TIRANI Maljići: Činimo sve da poseta Vučića prođe bez incidenata

Politika
12:34h
Uvek postoje političke snage koje ne kontroliše država i koje mogu da pokušaju da organizuju demonstracije na kojima će uzvikivati, na primer: "Mi ne volimo Vučića, ne volimo Srbe", rekao je Ramin savetnik i dodao da su bezbednosne pripreme veoma velike

PRIŠTINA - Albanija i Srbija su dve države u istom regionu i zato treba da uspostave dobrosusedske odnose, izjavio je savetnik albanskog premijera Škeljzen Maljići istakavši da Albanija čini sve da sutrašnja poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Tirani prođe bezbedno i bez incidenata.

Maljići kaže da ohrabruje činjenica da ima gotovo svakodnevnih susreta predstavnika dveju država, te da postoji želja da se albansko-srpski odnosi poprave i postave u neke normalne okvire. Ne treba, smatra on, ubuduće čekati da prođu decenije do susreta na najvišem nivou dveju država, kao što je to do sada bio slučaj.

Maljići je za RTK2 posetu srpskog premijera, kao i susrete na ministarskom nivou dveju država ocenio kao pozitivan trend, ali je istovremeno konstatovao da i u srpskom i u albanskom društvu postoje određeni otpori koji otežavaju normalizaciju odnosa.

"Smatram da je glavni trend u redu. Mi smo susedi, živimo u istom regionu, a kada si u nevolji prvo kojem se obraćaš je sused, zbog čega treba da uspostavimo dobrosusedske odnose", poručio je Majići. Ukazavši da postoje oni koji su protiv normalizacije odnosa Albanije i Srbije, te koji pokušavaju da te odnose blokiraju, savetnik albanskog premijera tvrdi da njegova zemlja radi na tome da poseta premijera Vučića Tirani prođe bezbedno i bez incidenata.

Uvek postoje političke snage koje ne kontroliše država i koje mogu da pokušaju da organizuju demonstracije na kojima će uzvikivati, na primer: "Mi ne volimo Vučića, ne volimo Srbe", rekao je Malići napomenuvši da je tako nešto sasvim normalno u svakom demokratskom društvu.

"Bezbednosne pripreme su veoma velike i ne očekujem da će biti provokacija, naročito ne od vlasti", podvukao je Maljići. Govoreći o nedavnim incidentima u Makedoniji, Maljići je istakao da ne želi da spekuliše, te da već ima dosta manipulacija o pozadini tih događaja. Sve u vezi sa tim treba istražiti, posebno navode da iza toga stoji albanski ekstremizam, rekao je.

"Ono što sam mogao da čujem iz raznih izvora ukazuje na to da se radi o ekstremistima koji ne mogu da se priviknu na mir i zbog toga ulaze u ovakve avanturističke akcije, te prave nekakve oslobodilačke vojske, iako već postoji vojska Albanije, a i Kosovo ima svoje bezbednosne snage, tvrdeći da su sve te snage bez veze, a samo oni su pravi. To je suludo i nije u interesu zvanične politike ni Albanije, ni Kosova, a ni političkih partija Albanaca u Makedoniji", zaključio je Maljići.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...