VUČIĆ U BELOJ KUĆI: Srbija može da računa na podršku SAD
Foto: -

Nastavak posete Vašingtonu

VUČIĆ U BELOJ KUĆI: Srbija može da računa na podršku SAD

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, a posle sastanka je poručio da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država.

VAŠINGTON - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, a posle sastanka je poručio da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država.

"Dobar i koristan sastanak sa Suzan Rajs o budućnosti Srbije, njenom evropskom putu. Srbija može da računa na podršku SAD", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu posle sastanka.

"Suzan Rajs je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU i verujem da će signal Vašingtona Evropskoj uniji biti signal podrške Srbiji. A kad imate podršku SAD onda je sve neuporedivo lakše i to je važno za Srbiju", rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da je sastanak sa Rajsovom, koja je treći čovek Bele kuće, bio dobar, koristan, odgovoran i da je ona izrazila veoma visoko mišljenje o ekonomskim i političkim reformama koje sprovodi Srbija, kao i o očuvanju političke stabilnosti u Srbiji ali i u regionu. "Srbija može da računa na podršku SAD", poručio je Vučić.

On je objasnio da je bilo predviđeno da se sastane u Beloj kući sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajedenom, ali da je on van Vašingtona, u Delaveru zbog velike porodične tragedije.

Vučić je najavio da postoji mogućnost da delegacija Srbije ode u Delaver i izrazi saučešće Bajdenu. Vucičh je rekao da će sutra razgovarati i sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland, kao i da je u Vašingtonu trenutno i komesar EU za proširenje Johanes Han, sa koji bi takođe trebalo da se sretne.

Premijer je ukazao da je veoma zadovoljan dosadašnjim sastancima i sa američkim zvaničnicima i privrednicima, Hojtom Jiem zaduženom za Balkan, Amosom Hohštajnom glavnim čovekom za energetiku za Evropu, i da predstoje razgovori sa najvažnijim senatorima i kongresmenima.

Vučić će se sastati sa senatorom Džonom Mekejnom, predstavnicima Srpskog kokusa, ali i sa kongresmenom Eliotom Engelom iz Njujorka koji slovi za jednog od najvećih albanskih lobista...

Na pitanje kako vidi te razgovore sa Engelom premijer je ukazao da je želeo da vodi takvu politiku u kojoj se nikada ne bismo sastajali sa onima koji drugačije misle "ili mnogo drugačije misle" nikakve rezultate ne bismo postigli i dodao da smatra da je i američki kongresmen Engel zadovoljan što će do sastanka doći .

"On će izneti svoje, mi naše stavove, ali sam siguran da je razgovor lekovit i uvek dobar" rekao je Vučić i ukazao da dobrim rečima, planovima i idejama možemo da menjamo i njegove stavove i mišljenje iako je, naglasio je, sasvim sigurno da se oko mnogih stvari nećemo složiti.

"Amerika veoma - veoma poštuje ekonomske reforme Srbije, nivo fiskalnog deficita koji smo osigurali u prvih pola godine i to je nešto što nam na Zapadu donosi ogroman kredibilitet i mnogo veću podršku nego što smo je ikada imali", zaključio je Vučić.

Diverzifikovati izvore snabdevanja gasom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Vašingtonu da je na današnjem sastanku sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, razgovarao i o neophodnosti da Srbija diversifikuje izvore snabdevanja gasom.

"Ja sam ponovio ono što uvek kažem a to je da je Srbiji potrebno da diversifikuje snabdevanje gasomo iz različitih izvora.

Govorio sam o poseti Azerbejdžanu, odnosima sa Rusijom i mogućnosti da u budućnosti dopremamo gas sa Krka," rekao je Vučić novinarima posle sastanka u Beloj kući.

Prema njegovim rečima o tome je bilo dosta reči i sa američkim ekspertima za gas. "Moj posao kao premijera Srbije je da obezbedim dovoljno gasa 2019 i 2020. godine, a to radim i ovde," rekao je premijer.

"Nadam se da ćemo imati dosta podrške od SAD ne samo u vezi našeg puta u EU već i u pogledu gasne diversifikacije za Srbiju i Balkan," zaključio je Vučić.

Sastanak sa Džonom Mekejnom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas na Kapitol Hilu sa predsedavajućim Senatskog odbora za oružane snage, senatorom Džonom Mekejnom, objavljeno je na Tviter nalogu srpskog premijera.

"Srbija ima podršku SAD na evropskom putu. Na Kapitol hilu, sa senatorom Mekejnom", napisao je Vučić i objavio dve fotografije sa Mekejnom.

Vučić boravi u višednevnoj poseti SAD u okviru koje je juče razgovarao sa predstavnicima velikih američkih kompanija kao što su Dženeral Ilektrik, Majkrosoft, Friport i druge. Premijer Srbije će imati i političke razgovore sa američkim zvaničnicima, a posetiće i Univerzitet Džons Hopkins, gde će imati izlaganje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track