VUČIĆ U VAŠINGTONU: Najznačajniji spoljnopolitički događaj
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Aleksandra Joksimović, centar za spoljnu politiku

VUČIĆ U VAŠINGTONU: Najznačajniji spoljnopolitički događaj

Politika -
Uz malo dobre volje i političkog angažmana, čini mi se da bi SAD mogle ponovo da krenu sa značajnijim investicijama u Srbiji što je za nas od velikog značaja, poručila je Aleksandra Joksimović

BEOGRAD - Poseta premijera Aleksandra Vučića SAD jedan je od najznačajnijih spoljnopolitičkih događaja od njegovog stupanja na čelo vlade, ocenila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.Ona je istakla da su SAD, kao najveća sila u svetu i međunarodnim odnosima, izuzetno bitan partner za Srbiju.

Poseta je, kako je ukazala, od višestrukog značaja prvenstveno kada je reč o pomoći SAD u procesu evropskih integracija Srbije, normalizaciji odnosa sa Prištinom i obezbeđivanju značajnijih investicija. "Ukoliko znamo da je jedna od glavnih prepreka na putu Srbije ka njenom strateškom opredeljenju, punopravnom članstvu u EU, normalizacija odnosa sa Prištinom, onda je jasno da SAD mogu uticajem na suprotnu stranu učiniti mnogo da se taj proces ubrza tako da je prihvatljiv za sve strane", rekla je Joksimović.

SAD su prisutne tokom Briselskih pregovora i imaju drugačiji stav o uspešnosti tog procesa u odnosu na evropske partnere, istakla je ona dodajući da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Li, koji je prisustvovao pojedinim rundama pregovora, u saslušanju pred američkim Kongresom pohvalio odvijanje tog procesa.

"On se izrazito pohvalno izrazio o napretku implementacije Briselskog sporazuma i o samom toku pregovaračkog procesa. U tom kontekstu, SAD može Srbiji mnogo da pomogne", dodala je Joksimović.Kako je rekla, saradnja između Beograda i Vašingtona na vojnom planu značajno napreduje, a susreti tokom posete premijera Vučića bili su na najvišem nivou."Koliko god poseta bila dobro planirana, ne mogu se isplanirati neki tragični trenuci kao što je smrt sina potpredsednika Bajdena. Ipak, susret sa savetnicom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, koja je bila potencijalni kandidat za državnog sekretara SAD, izuzetno je važan", smatra Joksimović. Kako je objasnila, savetnička služba u SAD je na određen način pandan Stejt departmentu, a ingerencije im se često prožimaju te se radi o "izuzetno značajnoj" instituciji i osobi.

Prvi dan posete su obeležile ekonomske teme, podsetila je Joksimović dodajući da je u Srbiji prisutan veliki broj američkih kompanija, kao i da su SAD 2003. godine bile naš najveći investitor. "Uz malo dobre volje i političkog angažmana, čini mi se da bi SAD mogle ponovo da krenu sa značajnijim investicijama u Srbiji što je za nas od velikog značaja", poručila je ona. Joksimović se osvrnula i na pitanje energetske bezbednosti Evrope i regiona koju su, kako je rekla, ugrozili poremećeni odnosi između EU i SAD sa jedne strane i Rusije sa druge strane.

"Za Srbiju je veoma značajno da obezbedi energetsku bezbednost. Ukoliko postoji alternativna mogućnost koju SAD nude, to je za Srbiju od prioritetnog interesa. To ne znači da ona zaokreće svoju spoljnu politiku. Trenutno nije najavljeno nikakavo, na primer, uvođenje sankcija Rusiji što bi predstavljalo konkretan zaokret", poručila je Joksimović.

"Sa druge strane, interes Srbije je da bude sigurna da će u energetskom smislu imati kroz neki drugi gasovod onu količinu gasa kolika joj je potrebna u budućnosti", dodala je ona.Joksimović je podvukla da su SAD dugo bile fokusirane na druge krizne regione, ali da je ukrajinska kriza vratila pogled i na region Zapadnog Balkana.

"SAD su spremne da snažnije podrže dalju stabilizaciju regiona i evropske integracije kroz kanale na koje mogu uticati. Sa jedne strane na pregovarački proces, a sa druge na pojedine članice EU sa kojima imaju aktivan i živ dijalog. Neće SAD odrediti trenutak integracije Srbije u EU, ali mogu značajno pomoći", zaključila je Joksimović.(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track