Stamatopulos: NATO poštuje želju Srbije za neutralnolšću
Foto: Ministarstvo Odbrane

Zvaničnik Alijanse

Stamatopulos: NATO poštuje želju Srbije za neutralnolšću

Politika -
Srpske vlasti shvataju da je saradnja sa NATO poželjna, ali i da Alijansa ima vrlo dobru saradnju sa partnerima koji su neutralni, kaže pomoćik generalnog sekretara NATO

BEOGRAD - NATO poštuje želje Srbije kada je u pitanju vojna neutralnost, a zajedički interes postoji kada su u pitanju odnosi NATO i Srbije, izjavio je pomoćik generalnog sekretara NATO za politička pitanja Trasivulos Stamatopulos.

On je rekao da NATO ne poziva zemlje da postanu članice i poštuje vojnu neutralnost, da je na partnerskim zemljama da vide prednosti ulaska, a na savezicima da odluče o prijemu pretendenata. "Srpske vlasti shvataju da je saradnja sa NATO poželjna, ali i da Alijansa ima vrlo dobru saradnju sa partnerima koji su neutralni. IPAP sporazumom Srbija je dobila priliku da se kroz politički dijalog njen glas čuje u najvećem evroatlanskom bezbednosnom forumu, št je veoma važno", dodao je Stamatopulos. Prema njegovim rečima, kroz partnerstvo sa Srbijom Alijansa promoviše bezbednost u regionu.

Na pitanje da li ideje o velikoj Albaniji prete miru u regionu, sagovornik je odgovorio da NATO nikada nije podržao takvu ideju, ponovio da Alijansa želi stabilnost i bezbednost u regionu i da je on siguran da i lideri zemalja u regionu dele iste ciljeve.

O tome da li je Srbija bliža NATO ili Rusiji, Stamatopulos je odgovorio da je na Srbiji da to kaže. "Mi razumemo da Srbija ima veze sa Rusijom i to je u redu, isto tako naši srpski sagovornici nam govore da Srbija želi da ima bliske odnose i sarađu sa NATO i mi zajednički radimo na tome - 22 članice NATO su istovremeno i članice EU kojoj Srbija želi da se priključi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ti odnosi su vrlo kompleksni, tako da nije moguće porediti odnos sa jednom zemljom, kao što je Rusija, i odnosom koji Srbija ima sa 28 zemalja članiaca NATO. Stamatopulos je siguran da će Srbija odluke donositi u skaldu sa sopstvenim interesima, a ne pod bilo čijim uticajem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track