LAVROV I DODIK: Rezolucija o Srebrenici je antisrpska i izazvaće dodatne trzavice
Foto: Fonet

Moskva ne menja politiku

LAVROV I DODIK: Rezolucija o Srebrenici je antisrpska i izazvaće dodatne trzavice

Politika -
Rezolucija o Srebrenici predložena u Savetu bezbednosti UN izazvaće dodatne međuetničke trzavice na Balkanu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Razgovarali smo sa gospodinom Dodikom o situaciji koja se sada stvara u Savetu bezbednosti UN, gde pokušavaju da promovišu rezoluciju posvećenu 20-godišnjici događaja u Srebrenici.

Rezolucija koja sadrži apsolutno antisrpski sadržaj, koja nekorektno tumači čak i sa pravne tačke gledišta to što se desilo i što je već ranije ocenjeno u SB UN, svakako izaziva dodatne međuetničke trzavice na Balkanu, umesto da promoviše pomirenje svih naroda koji tamo žive“, rekao je on.

Kako je saopšteno u petak na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije, Lavrov je pred sastanak sa Dodikom rekao da je on tradicionalni učesnik Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

„To je za mene odlična mogućnost da razmenimo mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i na Balkanu u celini, uzimajući u obzir očigledan talas etničkog nacionalizma sa terorističkim manifestacijama. Kao što je to bilo u Zvorniku i ne tako davno u Makedoniji“, rekao je Lavrov.

„U tom kontekstu, mi uporno podržavamo vašu politiku na očuvanju principa Dejtonskog sporazuma“, dodao je ministar.

Dodik: Rusija dokazala da ne menja politiku prema Srpskoj i BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je stav ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova - da je britanska rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva i antisrpska - dokazao da Rusija nije promenila svoju politiku prema BiH i Republici Srpskoj. Dodik je rekao da se Rusija ponaša u skladu sa svojim političkim interesima i da ne mijenja svoje bazične stavove, kako su to pokušavali da predstave neki spekulativni mediji i analitičari.
- Rusija ima svoju poznatu politiku i Rusija je velika zemlja i važan faktor na međunarodnoj političkoj sceni i nije za očekivati da zbog nekih sujeta, koje su se pokazale kroz razne spekulacije, mijenja svoje bazične stavove - naveo je predsednik Srpske.
(Sputnjik/SRNA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track