Vladanje preko tabloida: Ko preti Zorani Mihajlović?

Bura zbog rezolucije

Vladanje preko tabloida: Ko preti Zorani Mihajlović?

Politika -
Ono što je simptomatično i rečito jeste činjenica da se iz Vlade povodom napada i pretnji smrću potpredsednici Vlade Srbije niko nije oglasio, ni tako što bi se bar od toga ogradio

Nereagovanje vlasti i tužilaštva na ovaj slobodni tabloidni lov na ljude koji predugo traje, poruka je da se takva praksa i dalje može nekažnjeno sprovoditi, ocenjuju sagovornici RSE. Posle pisanja „Informera“ i drugih tabloida da je Zorana Mihajlović na prošlonedeljnoj sednici Vlade jedina podržala britansku rezoluciju o Srebrenici, na potpredsednicu Vlade i ministarku saobraćaja sručila se salva optužbi u žutoj štampi, a na društvenim mrežama pojavile su se čak i pretnje smrću.

Nakon što se u „Informeru“ pojavio naslov „Ministarka veruje da su Srbi silovali decu“?! pojedini samozvani analitičari bliski vladajućoj stranci smesta su se oglasili optužbama da je „dodvoravanje zapadnim silama već prevršilo svaku meru“. A društvene mreže su se usijale od linča na ministarku Zoranu Mihajlović, te se tako na Facebooku moglo pročitati „Bolje vešticu spaliti“, „Ja nisam da se smeni, ja sam da se strelja odma“.Ovo nije ni prvi, a po svoj prilici, ni poslednji, put da se preko tabloida organizuje linč na javne ličnosti, čelnike nezavisnih institucija, pa i odabrane funkcionere. Ono što je simptomatično i rečito jeste činjenica da se iz Vlade povodom napada i pretnji smrću potpredsednici Vlade Srbije niko nije oglasio, ni tako što bi se bar od toga ogradio.

Revolveraški tabloidni napadi na političke oponente, ličnosti iz nezavisnih institucija, ali i odabrane političare iz vladajće koalicije, postali način upravljanja u Srbiji, ocenjuje za RSE Dragan Janjić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

„To postaje ovde neka vrsta načina vladanja, postojana praksa od koje se ne odustaje ni kada je reč o sopstvenim ljudima, ni kada je reč o ljudima iz institucija i vlasti, ni kada je reč o političkim oponentima. Sve je moguće, sve je dozvoljeno jer nema reakcija, izuzev u onim situacijama u kojima se neko ko je u vrhu vlasti oseća lično pogođenim. Dakle, nekome odgovara da to bude ovako, u protivnom bi se odmah izdalo saopštenje ili bi se održala neka vanredna konferencija za novinare.

Ovako se naprosto pušta da ministarka koja je navodno imala stav koji se nekima ili većini u Vladi ne dopada da bude naprosto medijski raščerečena. Tako se vlada i tako se šalje poruka nekome šta mu se može učiniti ako ne bude dobar“, ocenjuje Janić, koji dodaje da medijska udruženja ne mogu mnogo učiniti da stanu u kraj ovakvoj tabloidnoj egzekuciji ljudi:„Novinarska udruženja su slaba i ona svojim stavovima ne mogu mnogo da promene. Moguće je da ministarka tuži list zbog takvih insinuacija i zbog linča kome je izložena.“Naslovne strane „Informera“ u dugom vremenskom periodu reflektuju zastrašujući moralni pad profesije, ali i nadležni organi morali bi da se oglase, smatra Milan Antonijević, iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

„Mislim da se od toga moraju ograditi svi političari, svi koji se bave slobodom medija i da moramo videti i reakcije nadležnih organa. Mislim da ima čak i elemenata krivičnog dela u tim naslovnim stranama, proganjanja, kao i ugrožavanja bezbednosti Zorane Mihajlović, a i ranije Zaštitnika građana Saše Jankovića. Svaka ta kampanja koja se vodi na naslovnim stranama ’Informera’ ima za posledicu ugrožavanje sigurnosti ljudi i kasnije, pretnje koje se mogu i obistiniti. U tom smislu, neko mora snositi odgovornost, a i na državnoj strani mora se videti određena reakcija“, ističe Antonijević, uz ocenu da u ovom slučaju, ali i prethodnim, ima prostora da se pokrene

Tužilaštvo, ali da je simptomatično što ono ostaje pasivno:„Ima prostora da Tužilaštvo reaguje, mislim da je ono čak i dužno da reaguje s obzirom da je to izazvalo veliku pažnju javnosti, ne samo ovaj slučaj nego i slučaj zaštitnika građana Saše Jankovića. Ne vidim da je bilo aktivnog odnosa Tužilaštva, što daje za pravo onima koji ovakvu kampanju, ovaj linč, vode da se ne libe da to rade i u budućnosti jer očigledno to mogu da rade nekažnjeno“, upozorava Milan Antonijević.

(Slobodna Evropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja