NAJMOĆNIJA ŽENA NA SVETU: 7 stvari koje niste znali o Angeli Merkel!
Foto: Rojters

Nemačka kancelarka

NAJMOĆNIJA ŽENA NA SVETU: 7 stvari koje niste znali o Angeli Merkel!

Politika -
Često je opisuju kao hladnu i analitički nastrojenu. Ovo drugo ima donekle veze sa njenom profesijom. Ona je doktor fizike a disertacija se ticala kvantne hemije

Jedna od najmoćnijih žena na svetu nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi danas u dvodnevnu posetu Beogradu.

Donosimo vam 7 zanimljivih činjenica koje možda ne znate o Merkelovoj.

1. NEPOSREDNA

Posle samo nekoliko sati u Brizbenu kancelarka je otišla do lokalnog paba na jedno pivo sa svojim obezbeđenjem. Njeno neočekivano prisustvo oduševilo je lokalno stanovništvo.

"Bila je veoma ljubazna. Kada smo je pitali da li možemo da napravimo jedan selfi, Merkelova se obratila obezbeđenju, a oni su joj rekli da je sve u redu, tako da smo se slikali sa njom", izjavila je tada jedna devojka za ABC radio.

2. MAMA

Nemačka javnost joj je dodelila nadimak - mama. Ona nije neko ko želi da po svaku cenu bude u javnosti, a svoj privatni život ljubomorno čuva. Živi u svom stanu a ne u nekoj raskošnoj rezidenciji. Na vratima stana je muževljevo ime. Merkelova čak voli da i na pijacu ide sama.

3. NAUČNIK

Često je opisuju kao hladnu i analitički nastrojenu. Ovo drugo ima donekle veze sa njenom profesijom. Ona je doktor fizike a disertacija se ticala kvantne hemije.

4. VOLI DA KUVA

Angela Merkel je rado volela da se pohvali kako ume sjajno da kuva. I zaista mnogi su hvalili njenu supu od krompira, specijalitet od govedine i kolač sa šljivama. Dok je bila blizak saradnik premijera Helmuta Kola imala je još vremena da sprema taj čuveni desert. Ipak, od kada je postala kancelarka, sve manje vremena ima za tako nešto.

5. PLAŠI SE PASA

Merkelova se plaši pasa od kada ju je jedan ujeo sredinom devedesetih godina. Kada je prvi put kao kancelarka posetila Kremlj Vladimir Putin joj je poklonio igračku - plišanog psa. Ali se nije na tome zaustavio. Kada su se ponovo sreli u njegovoj letnjoj rezidenciji Putin je dopustio da sastanku prisustvuje i njegova labradorka Koni. Slike Merkelove i Putina sa crnom labradorkom obišle su svet.

Foto: Fonet AP
Foto: Fonet AP

6. TEČNO GOVORI RUSKI

Suprotno milionima drugih koji su želeli da odu u Zapadnu Nemačku otac Angele Merkel je porodicu odveo na Istok. Tako da ne čudi što Merkelova danas tečno govori ruski jezik. To joj sigurno pomaže da se lakše sporazume sa Vladimirom Putinom.

Foto: AP
Foto: AP

7. OBOŽAVA IMITACIJE

Merkelova je, kako tvrde, privatno veoma duhovita a posebno voli imitacije. Nemačka kancelarka posebno voli da imitira Helmuta Kola, Putina, kralja Abdulaha, papu Benedikta XVI i Al Gora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track