U RS nikad nije naređeno izvršenje krivičnog dela

Radovan Karadžić

U RS nikad nije naređeno izvršenje krivičnog dela

Politika -
Veštak je, na Karadžićevu sugestiju, potvrdio da je Armija BiH u Podrinju napadala srpska sela i ubijala civile, pre nego što su Srebrenica, Žepa i Goražde 1993. bile proglašene za zaštićene zone UN

HAG - Unakrsno ispitujući vojnog veštaka optužbe Ričarda Batlera, bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić sugerisao je danas na suđenju pred Međunarodnim tribunalom u Hagu da on i vlasti Republike Srpske tokom rata u BiH nisu izdali nijedno naređenje za izvršenje krivičnog dela.

Svedok Batler je to negirao, ocenivši da je Direktiva broj četiri koju je Karadžić, kao vrhovni komandant, izdao Vojsci RS u jesen 1992. bila nezakonita zato što je naložila vojni napad na civilno stanovništvo u istočnoj Bosni. Iz Direktive broj četiri, Batler je citirao nalog da se "neprijatelju nanesu najveći mogući gubici" i da se neprijatelj "prisili da sa muslimanskim stanovništvom napusti područje Birača i Podrinja".

Karadžić koji je tada bio predsednik RS, optužen je, pored ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, 1992-95. godine. Negirajući da je naredio napad na muslimanske civile, Karadžić je tvrdio da su na meti VRS bile samo muslimanske snage, a da je civilno stanovništvo samo želelo da ode iz područja borbi. Veštak je, međutim, ostao pri iskazu da je cilj Direktive da se primoraju ne samo muslimanska vojska, nego i civili da napuste Podrinje.Neposredni autor Direktive, general Manojlo Milovanović koji je tada bio načelnik Glavnog štaba VRS, rekao je tokom ranijeg svedočenja u procesu Karadžiću da je "strategija VRS bila da gde nema domicilnog stanovništva â€" nema ni vojske". Po tezi odbrane koju je Karadžić danas izložio, "organizovano premeštanje stanovništva" bilo je predviđeno sporazumima zaraćenih strana koje su odobrili međunarodni posrednici. Svedok Batler odgovorio je da te sporazume nije video.

Optuženi je dodao i da su muslimanske snage u istočnoj Bosni zloupotrebljavale sopstveno stanovništvo tako što su se iza njega krile ili se sa njim mešale, nanoseći istovremeno velike gubitke bosanskim Srbima. Batler je uzvratio da o tome ne može ništa reći dok mu Karadžić ne navede pojedinačne primere. Veštak je, na Karadžićevu sugestiju, potvrdio da je Armija BiH u Podrinju napadala srpska sela i ubijala civile, pre nego što su Srebrenica, Žepa i Goražde 1993. bile proglašene za zaštićene zone UN. Batler je kao tačno prihvatio i da te zone, uprkos sporazumu, nisu bile demilitarizovane i da su muslimanske snage iz njih nastavile da sprovode operacije.

Karadžić bi unakrsno ispitivanje Batlera trebalo da završi sutra. Bivši predsednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine. Kako je najavilo, Tužilaštvo Tribunala namerava da do kraja dokaznog postupka protiv Karadžića, početkom maja, pred sudije izvede još pet do šest svedoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track