Vojni osiguranici dobijaju novu ambulantu na Bežaniji
Foto: Beoinfo

Bežanijska kosa

Vojni osiguranici dobijaju novu ambulantu na Bežaniji

Beograd -
Gradonačelnik je zahvalio Ministarstvu odbrane i Ministarstvu zdravlja što su brzo reagovali na molbu grada Beograda

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar zdravlja Zoran Stanković obišli su prostorije namenjene ambulanti Vojnomedicinskog centra na Bežanijskoj kosi, koja će pružati zdravstvene usluge i vojnim osiguranicima i ostalim građanima ovog naselja.

Gradonačelnik je zahvalio Ministarstvu odbrane i Ministarstvu zdravlja što su brzo reagovali na molbu grada Beograda.

– Ovo je izvanredan primer kako svi zajedno, u ovom slučaju grad Beograd i ministarstva odbrane i zdravlja, možemo da realizujemo dobru ideju u korist svih građana. Bežanijska kosa će se i dalje razvijati, jednog dana će biti potrebne i nove ambulante, novi domovi zdravlja, a za otprilike šest meseci ljudi koji žive ovde praktično će imati lekara „ispred svoje kuće” – rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, ovaj dom zdravlja će imati i apoteku, što će, uz ostale zdravstvene usluge, povećati kvalitet života stanovnika ovog dela grada.

– Vlada Republike Srbije juče je donela odluku da uz ovaj objekat i vojni objekat na Ceraku da na civilnu upotrebu.

Taj objekat će „pokriti” veliki deo Vidikovca i deo Rakovice, a uz dom zdravlja na Labudovom brdu, koji ćemo uskoro početi da gradimo, upotpunićemo sistem zdravstvene zaštite u tom delu grada – izjavio je Dragan Đilas.

Dragan Šutanovac je najavio da će Vojnomedicinski centar obezbeđivati zdravstvenu zaštitu za oko 7.000 aktivnih i pasivnih pripadnika Vojske Srbije i isto toliko drugih građana Bežanijske kose, sa oko 50.000 pregleda godišnje.

Grad Beograd je, u nameri da prevaziđe problem nedostatka kapaciteta zdravstvene zaštite u naselju Bežanijska kosa, pokrenuo inicijativu da se kapaciteti Vojnomedicinskog centra „Novi Beograd”, to jest objekat u naselju Bežanijska kosa, koriste i za potrebe civilnih osiguranika. Ministarstvo odbrane će ambulantu površine 685 kvadratnih metara napraviti adaptirajući svoj poslovni prostor u Ulici Marka Čelebonovića, a objekat će imati i dva lifta. Ambulanta će imati službe opšte i fizikalne medicine, laboratorijske dijagnostike, apoteku i punkt Hitne pomoći.

U protekle tri i po godine u Beogradu su izgrađena tri nova objekta zdravstvene zaštite, za koje su nabavljeni i kompletna oprema i nameštaj. Reč je o Domu zdravlja „Zvezdara” – ogranak Mirijevo površine 4.200 kvadrata, Domu zdravlja „Grocka” – Kaluđerica površine 2.000 kvadrata i Domu zdravlja „Zemun” – Kamendin koji ima 1.100 kvadrata. U toku je izgradnja doma zdravlja u Surčinu, a planirano je da radovi budu završeni u februaru 2013. godine. Površina objekta je 4.574 kvadratna metra. Pored izgradnje ovih novih objekata, rekonstruisano je i adaptirano preko 30 objekata zdravstvenih stanica i ambulanti domova zdravlja.

Obilasku Vojnomedicinskog centra na Bežanijskoj kosi prisustvovali su zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i zamenik gradskog sekretara za zdravstvo Aleksandar Stefoski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track