Najnovije vesti

NOVA STRANKA: Bazilika u Crvenoj reci uništena umesto da je konzervirana po propisima

Nemar prema istorijskom nasleđu

NOVA STRANKA: Bazilika u Crvenoj reci uništena umesto da je konzervirana po propisima

Politika
U saopštenju Nove stranke navodi se da uprkos uveravanju ministarke Mihajlović da su ostaci ranohrišćanske bazilike u Crvenoj Reci kraj Bele Palanke konzervirani pre zatrpavanja, dokazi sa lica mesta svedoče da je kulturno-istorijsko dobro zatrpano na najprimitivniji način i doslovce uništeno

Nova stanka navodi da video materijal sa lokacije Kladenčište koji prati proces zatrpavanja bazilike od prvih do završnih radova, potvrđuje da konzervacije nema ni u tragovima, već da je reč o potpuno svesnom uništavanju istorijskog nasleđa.

Radovi su izvođeni bez ikakvog stručnog nadzora, a primenom nepropisnih materijala i metoda, ostaci bazilike ne samo da nisu sačuvani, već su i oštećeni. Posipanje sitnim peskom, kako je propisano, urađeno je samo prvog dana, kada su bile prisutne medijske ekipe, a onda je bazilika zatrpavana ilovačom, rizlom, tucanicima...

Naglašavamo da konzervacija podrazumeva građevinske postupke koji su u ovom slučaju zahtevali, u savršeno dobroj organizaciji, minimum dvonedeljni rad. Takođe, nakon upotrebe određenih građevinskih materijala (za konsolidaciju, injektiranje i dozidavanje - što je predviđeno Rešenjem Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd) potrebno je još toliko za njihovo „vezivanje“ i „negu“, dakle minimalno potrebno vreme je mesec dana.

U praksi, navodna konzervacija i zatrpavanje trajali su jedva dvadesetak dana. Takođe, zidovi bazilike pokriveni su geoteksilom sive boje od strane niškog Zavoda pre nekoliko meseci. On vremenom poprimi formu zidova, što je vidljivo na fotografijama pre zatrpavanja.

U trenutku zatrpavanja forma je nepromenjena, što jasno ukazuje na to da nikada nije ni uklonjen kako bi se izvršila konzervacija. Iz istog se vidi da opet nisu izvršene mere konzervacije na samim zidovima, a posebno ona koja se odnosi na „dozidavanje nedostajućih delova“ - što je takođe predviđeno Rešenjem RZZSK BG. Da je ovo urađeno, gornja kota zidova bila bi ujednačena i činila bi relativno horizontalnu ravan, za razliku od potpuno nepravilnog oblika koji se da primetiti na fotografijama i u video materijalu.

Budući da je ministarka Mihajlović tvrdila da je konzervacija izvedena, te da će naložiti istragu ukoliko joj se predoče dokazi o suprotnom, Nova stranka, uz priložene dokaze, zahteva najhitnije utvrđivanje odgovornih za varvarsko uništavanje kulturnog dobra i njihovo sankcionisanje, kaže se u saopštenju.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...