SASTANAK DAČIĆA I PATRIJARHA: SPC da traži i od Vatikana da Kosovo ne uđe u Unesko
Foto: MSP

Razgovori u Patrijaršiji

SASTANAK DAČIĆA I PATRIJARHA: SPC da traži i od Vatikana da Kosovo ne uđe u Unesko

Politika -
U Patrijaršiji još bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej
1 / 4 Foto: MSP

BEOGRAD - Dogovoreno je da se Srpska pravoslavna crkva aktivno uključi u zaštitu srpske baštine na Kosovu i Metohiji, odnosno da iskoristi sve svoje kapacitete i ugled kako bi pomogli državi u diplomatskoj borbi protiv ulaska Kosova u Unesko, izjavio je za portal Kurir potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa patrijarhom srpkim Irinejem u Patrijaršiji.

- To znači da se maksimalno aktiviraju svi po srpskim manastirima i crkvama, da SPC traži od drugih, pre svega Ruske pravoslavne Crkve ali i Vatikana da nam pomognu u zaštiti naših svetinja na Kosovu, jer jedini način da ih zaštitimo jeste da Kosovo ne postane član Unesko - kaže Dačić.

Foto: MSP
Foto: MSP

Sastanku su prisustvali i ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković, načelnica odeljenja za Ujedinjene nacije pri Ministarstvu spoljnih poslova Danijela Čubrilo i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. Na sastanku je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej.

Podsetimo, Dačić je juče potvrdio da Ujedinjene nacije 11. avgusta "nisu prihvatile da Unesku proslede zahtev Kosova za prijem u tu agenciju", i dodao da pred Unesko neće stići predlog UN da se raspravlja o zahtevu Kosova, ali je upozorio da je to tek prvi korak.

- Sada se može očekivati da se Kosovo sa svojim zahtevom za prijemom obrati direktno Unesku - upozorio je srpski šef diplomatije.

S.Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja