MILORAD PUPOVAC: U Hrvatskoj ozvaničena kampanja protiv ćirilice i Srba
Foto: Fonet

Gaženje odredbi ustava i ugovora sa EU

MILORAD PUPOVAC: U Hrvatskoj ozvaničena kampanja protiv ćirilice i Srba

Politika -
Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Milorad Pupovac ocenio je danas da je gradsko veće Vukovara ozvaničilo kampanju koja je dve godine vođena u Hrvatskoj protiv ćirilice i protiv pripadnika srpske zajednice kao korisnika tog pisma

ZAGREB - Pupovac je u izjavi za Tanjug istakao da usvajanje odluka o izmenama Statuta, kojima više nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama i ulicama, predstavlja kršenje ustavnih i zakonskih odredbi u Hrvatskoj, ali i gaženje odredbi pristupnog ugovora Hrvatske i EU.

Pri tome je, kako je objasnio, to veće derogiralo ovlasti hrvatske vlade o sprovođenju zakona, voluntaristički protumačilo odluku Ustavnog suda i stvorilo pretpostavke da diskriminira jedno pismo - u ovom slučaju pismo srpske zajednice u Republici Hrvatskoj i to pretvori u statutarnu zvaničnu praksu jednog gradskog veća.

"Na taj način, gradsko veće nije samo prekršilo važeće ustavne i zakonske odredbe u Republici Hrvatskoj, ono je na taj način bacilo pod noge i odredbe pristupnog ugovora Republike Hrvatske koji je potpisalo 27 članica EU, koji je prihvatio Evropski parlament", istakao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, većina koju je HDZ formirao u gradskom veću Vukovara pokazala je da je moguće staviti van snage ono što u u Evropi predstavlja obavezu i standarde, a u Hrvatskoj ustavne i zakonske odredbe. Na pitanje kakve reakcije se mogu očekivati, Pupovac je odgovorio da one mogu biti u smislu nastavka antićirilične kampanje od strane HDZ i njihovih političkih i nepolitičkih partnera, i da te reakcije mogu samo dovesti do produbljivanja sukoba između vlade i HDZ .

On je najavio da će Srpsko narodno veće i Samostalna demokratska srpska stranka narednih dana razmotriti stanje nastalo usvajanjem ovakvog statuta Vukovara i videti koje će korake preduzeti "kako u zemlji tako i unutar Evropske unije".

Gradsko veće Vukovara izglasalo je izmene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima. Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da će uputiti najoštriji protest Hrvatskoj povodom današnje odluke Gradskog veća Vukovara o promeni Statuta grada, kojim nisu predviđene dvojezične table.

PRATITE KURIR NA VAJBERU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track