BUSEK UVEREN: Izmisliće već neku formulu za Kosovo, diplomatija tako radi!
Foto: Fonet Nenad Orević

Bivši austrijski vicekancelar

BUSEK UVEREN: Izmisliće već neku formulu za Kosovo, diplomatija tako radi!

Politika -
Uveren sam da će uslediti odluka EU o učlanjenju Srbije u kojoj se govori o Kosovu kao delu te zemlje, kaže političar iz Beča

BEČ - Pitanje učlanjenja Srbije u EU i odnosa prema Kosovu biće rešeno kroz neku formulu do koje će doći diplomatija, uveren je bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.

"Uveren sam da će uslediti odluka EU o učlanjenju Srbije u kojoj se govori o Kosovu kao delu te zemlje. Izmisliće neku formulu. Diplomatija tako radi", rekao je Busek. On je, tokom sinoćnje diskusije na temu "Dobri prijatelji - najbolji neprijatelji; kontinuitet i razdori u srpsko-austrijskim odnosima" u Beču, naglasio da su današnji stavovi Srbije o Kosovu veoma udaljeni od onih pre deceniju do dve, ali da je neophodno i da na Kosovu dođe do promene stava.

Busek takođe upozorava da EU nedostaju snaga i kapacitet kada je reč o proširenju, mada je, kako kaže, pozitivno to što se od 2003., kada je u Solunu doneta odluka o proširenju na zapadni Balkan, od toga stava se nije odustalo.

"Srbija i Crna Gora biće svakako u prvom redu onih koji će biti primljeni", uveren je nekadašnji šef Inicijative za saradnju na jugoistoju Evrope (SECI). On je podsetio da svako novo širenje otkriva nove probleme, koji se potom dodaju listi zahteva narednim kandidatima. Region zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, jedan je od trenutno stabilnijih delova Evrope. "U ovom trenutku je zapadni Balkan stabilan, iako je krenuo sa niskog nivoa, ali beleži rast. Na nedavnom sastanku sa bankarima, kojem sam prisustvovao, jasno je rečeno da je to region interesantan za buduće poslove", kazao je Busek.

On je dodao da među preduzetnicima koji žele da investiraju vlada poverenje u Srbiju, jer je to najstabilnija zemlja u okruženju. Pisac i nekadašnji ambasador u Austriji Dragan Velikić ocenio je da je Srbija deo Evrope, ali da njeno "putovanje u EU traje predugo". Ssto se Kosova tiče on je objasnio da se stanje u pokrajini može porediti sa temperaturom od 37,2 C - "niste bolesni, ali ni zdravi, a ako dugo traje postaje opasno". Irena Ristić sa beogradskog Instituta za socijalne nauke naglasila je da je za Srbiju EU podstrek i potencijalna pomoć, kao što je to bio zapad za Austriju posle Drugog svetskog rata.

Autorke knjige "Zajednička istorija - jedan vek srpskih i austrijskih mitova", koja je predstavljena tom prilikom, Eva Tamara Asbot i Silvia Nađivan, istakle su da je njihov zaključak da je evrospka integracija moguća tek kada se stari mitovi ostave po strani i ne budu više važni društvu. One su u knjizi ukazale na paralele Austrije i Srbije, navodeći da se kroz istoriju u Austriji koristio habsburgovski mit o velikoj i značajnoj imperiji, a u Srbiji se negovao kosovski mit, mit žrtve i nebeskog naroda, koji su se u istoriji sukobljavali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track