STEFANOVIĆ: Policija prostorije DS napustila za 59 sekundi!
Foto: Zorana Jevtić

Sednica skupštinskog odobra za bezbednost

STEFANOVIĆ: Policija prostorije DS napustila za 59 sekundi!

Politika -
U pitanju je, kako je objasnilo ministar bilo najnormalnije postupanje policije, koja se u prostorijama GO DS raspitivala da li planiraju skup ispred tih prostorija i da li je za to potrebno obezbeđenje

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da policija prilikom ulaska u prostorije Gradskog odbora Demokratske stranke krajem septembra nije nikog ispitivala, niti pretraživala prostoriju, već je u pitanju bilo najnormalnije postupanje policije.

Stefanović je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, kome je podneo izveštaj o radu MUP-a od jula do septembra, rekao da nijedna stranka nije eksteritorijalna, pa da policija ne može da prikuplja obaveštenja.

U pitanju je, kako je objasnilo, bilo najnormalnije postupanje policije, koja se u prostorijama GO DS raspitivala da li planiraju skup ispred tih prostorija i da li je za to potrebno obezbeđenje.

"Žao mi je što je od toga napravljena fama. Osećam veliko žaljenje zbog pogrešnog saopštenja, koje je nastalo jer MUP nije imalo adekvatnu informaciju. Nije bilo zle namere, samo su tražili informaciju da li će se u tom pravcu održati skup", rekao je Stefanović, navodeći da je policija te prostorije napustila za 59 sekundi.

Pošto ga je šef poslanika SDS Marko Djurišić upitao i za skupove u vreme postavljanja kamena temeljca za projekat "Beograd na vodi", Stefanović je naveo da je samo jedan skup prijavljen u skladu sa zakonom tog dana i da je bio u pitanju skup nevladine organizacije "Beograd za sve".

Ministar Stefanović je objasnio da, prema zakonu, na jednom prostoru u isto vreme može biti održan samo jedan skup.

"Netačno je da je policija bilo kome bilo gde tražila da bi negde prošao", rekao je Stefanović, navodeći da je tog dana bilo jako teško održati javni red, jer su skupovi bili jako blizu, ali da je on održan.

On je najavio da će se pred parlamentom vrlo brzo naći nova zakonska rešenja o održavanju javnog reda i mira, koji će doprineti mnogo boljem uređenju te materije.

Stefanović je precizirao da, između ostalog, više neće biti potrebno prijavljivati skupove u zatvorenom prostoru, ali da će organizatori morati da se pobrinu da učesnici skupa ne učine ništa što bi moglo da naruši red.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track