ZORANA OŠTRO DEMOKRATAMA: Na vašem mestu ja bih ćutala!
Foto: Aleksandar Stojanovic

Skupština Srbije

ZORANA OŠTRO DEMOKRATAMA: Na vašem mestu ja bih ćutala!

Politika -
Ministarka poručila demokratama da su iza sebe ostavili jadnu železnicu

BEOGRAD - Raspravu o amandmanima na dva zakonska predloga u oblasti železnica danas je obeležila polemika poslanika DS i resorne ministarke Zorane Mihajlović o stanju u srpskim železnicama, a Mihajlović je otpužila demokrate da su iza sebe ostavili "jadnu“ železnicu i da bi, da je na njihovom mestu, ćutala.

Mihajlović, koja je ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rekla je da "možda za DS vreme stoji, ali da za ovu vladu vreme ne stoji i da čini sve da podigne železnicu na viši nivo“. U poslednjih godinu dana je, kako je rekla, mnogo urađeno kako bi se modernizovala železnica.

"Velika je razlika samo za godinu i po dana, nije dovoljno, ali će svakako biti još više u naredne dve, tri godine. Tako da nemojte uopste da se poredite sa onim što ste radili 10 godina. Da sam na vašem mestu ćutala bih“, rekla je Mihajlović.

Radna grupa za Železnice (Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture )
Radna grupa za Železnice (Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture )

Prema njenim rečima, završeno je 65 kilometara železničke pruge koja je modernizovana na prosečnih 120 kilometara na čas, sa 30 koliko je bilo kada je DS vodila državu. Za godinu dana, kako je poručila, Srbija će modernizovati 130 kilometara železničke pruge, kojom će se ići prosečno 120 kilometara na sat. Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije, ističe da je namera vlade da poboljša zakon o železnicama i više ga prilagodi pravilima EU.

Poslanik DS Jovan Marković rekao je Mihajlovićevoj da je "olako i površno“ izjavila kakvo je stanje železnica, budući da nije rekla gde je moguće da vozovi dostignu više od 100 kilometara na čas. "Moguće je možda oko Paraćina, oko Mladenovca, ali to je 10 - 20 kilometara. Sve ostalo je ostalo isto“, rekao je on.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da je zadovoljan što je Mihajlović prihvatila dva amandmana njegove stranke, a tu priliku je iskoristio da se pohvali da je u prethodnih godinu i po dana ta stranka podnela 1.533 amandmana, od kojih je prihvaćeno 119, što je 7,76 svih prihvaćenih amandmana. Poslanici razmatraju oko 60 amandmana na predložene izmene zakona o železnici i o bezbednosti i interoperabilnosti železnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track