AFERA VETROPARKOVI: Bojan Pajtić odbio poligraf!

Nadležni posle Petrovića „rešetali“ i šefa DS

AFERA VETROPARKOVI: Bojan Pajtić odbio poligraf!

Politika -
Vojvođanski premijer predao papire koji, tvrdi, dokazuju da je bilo reketiranja američke kompanije

BEOGRAD - Bojan Pajtić, predsednik DS i Vlade Vojvodine, pojavio se juče na saslušanju u Palati Srbija u 12 sati u vezi sa aferom „vetroparkovi“, a poligrafsko ispitivanje je odbio.Kako je rekao po izlasku sa saslušanja, koje je trajalo dva sata, „pružio je dokaze da je firma ‚Kontinental vinds partners‘ bila reketirana i ucenjivana“, ali da ne veruje istražnim organima da će sprovesti istragu do kraja, kao i da pristaje na poligraf, ali samo sa Aleksandrom Vučićem.

- Tačno je da sam odbio poligraf. Pristajem da idem na testiranje s Vučićem u bilo koju međunarodnu instituciju. Pošto je ovaj poligraf u MUP, a njegovu analizu vrši gospodin Stefanović, svako ko misli da bi Stefanović izašao i rekao da je opozicija u pravu, da je kum Aleksandra Vučića reketirao strane investitore i da Vučićev kum laže, taj je ili glup, ili se pravi glup - rekao je Pajtić po završetku saslušanja. On je, inače, na saslušanje došao vidno raspoložen, noseći fasciklu. Po izlasku iz zgrade fasciklu nije imao.Kako je Pajtić rekao u razgovoru za Kurir, nadležnima je u fascikli predao dokaze da je Petrović reketirao KVS (CWS).- To su papiri iz Ministarstva finansija, EMS, KVP. Drugo, zatražio sam da se povede posebna istraga u vezi sa aferom „prisluškivanje“ - kazao je on.

19. 10. 2015. Palata Srbija Pajtić dolazi na saslušanje 11.55 Ulazi u zgradu sa fasciklom sa navodnim dokazima... Pajtić ispred Palate Srbija
19. 10. 2015. Palata Srbija Pajtić dolazi na saslušanje 11.55 Ulazi u zgradu sa fasciklom sa navodnim dokazima... Pajtić ispred Palate Srbija

Potkačio i Malog

Zamenik višeg tužioca je Pajtiću postavljao pitanja u vezi s navodima da je Nikola Petrović, direktor EMS, tražio dva miliona od Lidije Udovički da bi se vetropark američke kompanije KVS, čiji je predsednik njen suprug, priključio na mrežu EMS. To je bila i tema telefonskog razgovora Udovički i Pajtića čiji je transkript dospeo u javnost, a šef DS je potvrdio njegovu autentičnost.- Lidija Udovički kao sestra potpredsednice Vlade nema nijedan razlog da Vladu osporava na bilo koji način, nema nijedan razlog da to čini jer se ne bavi politikom niti živi u ovoj zemlji. Očito je to bilo ucenjivanje i reketiranje, i sve dokaze o tome dao sam nadležnim institucijama. Pored dokaza o ucenjivanju i reketiranju, dao sam i dokaze o firmama na Devičanskim ostrvima - naveo je Pajtić. On je od nadležnih tražio da se utvrdi da li Petrović, ali i Siniša Mali imaju veze s firmama na Devičanskim ostrvima.
13.41 napušta zgradu Napušta Palatu Srbija bez fascikle... Pajtić posle saslušanja
13.41 napušta zgradu Napušta Palatu Srbija bez fascikle... Pajtić posle saslušanja

Istorijat afere

- Preko te firme Mali je za pet miliona evra kupio 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj - tvrdi Pajtić.Podsetimo, direktor EMS Petrović već je saslušan i negirao je sve optužbe, a pristao je i na poligrafsko testiranje i prošao ga. Kompanija KVS demantovala je sve navode, dok je poziv Lidiji Udovički ostavljen na kućnoj adresi u Beogradu, a njen pravni zastupnik nedavno je ponudio da iskaz od nje bude uzet u Španiji. Pokušali smo da dođemo do izjave Lidije Udovički preko njene sestre, ministarke Kori, ali ljudi iz njenog okruženja su ponovili da ona nema veze s tim, te da samo radi svoj posao.
13.48 ulazi u auto
13.48 ulazi u auto

Nebojša StefanovićSKANDALOZNO PONAŠANJE, ALI JASNO GOVORI O SVEMUMinistar policije Nebojša Stefanović nazvao je skandaloznom izjavu Bojana Pajtića da želi na poligraf u neku međunarodnu instituciju i rekao da nikakav novi dokaz nije predočen.- Pajtić je odbio poligraf. To, verujem, jasno govori o svemu, ali ostaviću svima da sami sude šta to govori o istinitosti iskaza koje je dao - rekao je Stefanović i dodao da njegovo nepoverenje prema državnim institucijama Srbije ne priliči nekom ko vodi vojvođansku vladu.

SNSUGROZIO JE USTAVSNS smatra da je, nakon što je Pajtić odbio poligrafsko ispitivanje, svim građanima jasno ko sve vreme govori istinu, a ko je kriminalac, navodi se u saopštenju.- Izjava sada već osvedočenog lažova Pajtića da prihvata detektor laži samo pod uslovom da se obavi u nekoj drugoj državi neviđeni je skandal. Smatramo da je ovom izjavom Pajtić, koji je valjda još uvek državljanin Srbije, na najgrublji način pogazio Ustav - navode naprednjaci.

Marko NicovićON NEŠTO KRIJEBivši direktor beogradske policije Marko Nicović kaže da odbijanje poligrafskog ispitivanja uglavnom navodi na sumnju da onaj ko je to odbio želi nešto da sakrije.- Kad neko odbije poligraf, postoje indicije da nešto krije. Pajtić ovako ismeva nadležne, ali i građane, i pravi predstavu - kaže Nicović.

RAZGOVOR BOJANA PAJTIĆA I POLICIJEPolicija: Kad ste razgovarali s Lidijom Udovički?Pajtić: Pre više od godinu i po dana.Policija: Da li ste se posle toga čuli s njom?Pajtić: Da, kad se pojavio transkript našeg razgovora na sajtu Teleprompter.Policija: Znate li Nikolu Petrovića, direktora EMS?Pajtić: Ne. Nikad ga nisam video. Samo u novinama i na televiziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja