PRIVATIZACIJA BEOPETROLA: Policija proverava poslovanje Siniše Malog

Pod lupom nadležnih

PRIVATIZACIJA BEOPETROLA: Policija proverava poslovanje Siniše Malog

Politika -
Inspektori MUP 2013. godine predali dokumentaciju o prodaji Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Predistražni postupak i dalje u toku, Tužilaštvo zatražilo od policije dopunu

BEOGRAD - MUP Srbije istražuje privatizaciju „Beopetrola“ koju je vodio Siniša Mali, gde je država, po gruboj proceni, oštećena za oko 100 miliona evra. Radne grupe, koje su formirane za istraživanje 24 sporne privatizacije, a jedna od njih je i prodaja „Beopetrola“, i dalje češljaju poslovanje nekadašnjih srpskih giganata, što znači da policija i dalje proverava prodaju koju je vodio Siniša Mali.- Inspektori MUP su krajem oktobra 2013. godine predali dokumenta Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. U Tužilaštvu su završila po zahtevu policije, a sad čekaju da im dostave još jedan deo izveštaja - saznaje Kurir.Izveštaj o privatizaciji „Beopetrola“ je sačinio Savet za borbu protiv korupcije i ova prodaja je ocenjena kao koruptivna.Podsetimo, Agencija za privatizaciju, na čijem čelu je u to vreme bio sadašnji gradonačelnik Siniša Mali, tadašnjem je direktoru ruske naftne kompanije „Lukoil“ Srđanu Dabiću, umesto da naplati predviđenu kaznu od 25 miliona evra zbog neispunjenih ugovornih obaveza - odobrila naknadni rok da to uradi. „Lukoil“ je imao obavezu da u modernizaciju kompanije investira 85 miliona evra, u socijalni program osam miliona, kao i da ove obaveze obezbedi u celosti bankarskom garancijom. Međutim, „Lukoil“ nije uplatio taj novac.Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izbegao je pitanje novinara Kurira zašto je godinu dana nakon sporne privatizacije prešao na direktorsko mesto u „Beopetrolu“.- Ako postoji bilo kakva šteta od te privatizacije, nije na meni da odlučujem ili da govorim o tome. Postoje nadležni organi koji se bave time - poručio je Mali.Ipak, na pitanje o poznanstvu i poslednjem viđenju sa Srđanom Dabićem gradonačelnik je rekao:- Nisam ga poznavao pre privatizacije. Videli smo se poslednji put, hm... pa letos, čini mi se.... Ali normalno je da se viđate sa svojim bivšim klijentima.(I. Š.)

Zlatko NikolićNEMA DOVOLJNO DOKAZAKriminolog Zlatko Nikolić ne očekuje pozitivan epilog.- Mislim da ne postoji dovoljno dokaza kada je o ovoj privatizaciji reč. Postavlja se pitanje ima li tužilaštvo uopšte materijala da priču privede kraju. Previše se dugo odugovlači i odlaže čitava priča da bismo sada očekivali pozitivan ishod - navodi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track