DRAMATIČNO UPOZORENJE Angela Merkel: Balkan pred novim ratom!
Foto: FoNet, Reuters

Nemačka kancelarka jasna

DRAMATIČNO UPOZORENJE Angela Merkel: Balkan pred novim ratom!

Politika -
Predsednica nemačke vlade ocenila da bi zatvaranje granica za migrante izazvalo međusobne sukobe Srbije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije

BEOGRAD - Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi na Balkanu mogao da izbije novi rat! Prema njenim rečima, postoji ozbiljna opasnost od izbijanja oružanih sukoba ako zemlje zapadne Evrope i Balkana zatvore granice za migrante.Merkelova je ocenila da je mađarsko zatvaranje granice i preusmeravanje izbegličke rute na Hrvatsku i Sloveniju pokazalo da je potrebno malo da dođe do napetosti i sukoba.Rastu tenzije- Tenzija već ima u zemljama zapadnog Balkana i ne želim da tamo dođe do vojnih sukoba. Ne želim da budem pesimista, ali to ide brže nego što mislimo. Iz svađe nastaje sukob, a iz toga se može razviti nešto što niko ne želi - rekla je Merkelova na stranačkom skupu svoje Hrišćansko-demokratske unije.Nemačka kancelarka se istovremeno usprotivila da njena država zatvori granice za migrante jer bi to izazvalo lančanu reakciju drugih država.Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić smatra bi reči nemačke kancelarke trebalo ozbiljno shvatiti.- Imamo podlogu za ozbiljnu bezbednosnu krizu, a pritom sad stiže dodatni pritisak izbeglica i činjenica je da to podrazumeva kretanje ekstremističkih ideja preko naših terena. Ovo što se dešava na Bliskom i srednjem istoku neminovno će imati odraz kod nas - ocenjuje Radić.Problemi iz prošlostiOn, međutim, ističe da je još rano predviđati šta bi konkretno moglo da pokrene sukobe.- Balkanski ambijent je takav da je dovoljna jedna varnica, bilo šta, bilo gde u ovom trenutku može da se desi. Neozbiljno je reći gde tačno, u pitanju je region u celini. Početak krize bilo gde prenosi se na ceo region. Ovaj prostor ima snažne nacionalizme, nerešene probleme, nedefinisan status prema EU i NATO. Imamo svoje autentične probleme koje nosimo iz skorije prošlosti, a izašla je nova generacija koja je prilično nacionalistički opredeljena - konstatuje Radić.Politički analitičar Dušan Janjić slaže se da bi izjavu Angele Merkele trebalo shvatiti kao ozbiljno upozorenje.- Realna je situacija o kojoj ona govori. Kad bi se zatvorile granice, a na siromašnom Balkanu zadržalo 300-400 hiljada ljudi, to bi dalje ubilo ekonomiju i podstaklo etničke sukobe. Lako se može desiti ludilo. Izjava je ozbiljno upozorenje - upozorava Janjić.Zanimljivo je, međutim, da se nijedan srpski državni funkcioner nije oglasio povodom izjave Merkelove.Toma se prvi setioS druge strane, mogućnost građanskog rata na Balkanu nedavno je nagovestio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.- Ako bi Srbija priznala Kosovo, došlo bi do građanskog rata. Srbija želi da bude u Evropskoj uniji, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije - rekao je Tomislav Nikolić.

Hrvatski premijer za mirMILANOVIĆ: NEĆEMO RATOVATIHrvatski premijer Zoran Milanović odbacio je ocene nemačke kancelarke.- Neće biti nikakvih oružanih sukoba. Ostali smo i ljudi, ali smo pokazali da smo i država. Moj zadatak je prvenstveno da štitim sigurnost hrvatskih građana i red, i to smo prvo uspeli, a u ovom drugom se nismo izblamirali - poručio je Milanović.

Činjenice, incidenti na državnim granicama14. avgust 2015 - u blizini graničnog prelaza Horgoš grupa od 1.000 migranata naoružanih motkama uz pokliče „Alahu akbar“ suprotstavila se pripadnicima naše granične policije16. septembar 2015 - pretučena ekipa RTS, mađarska policija bacila suzavac na izbeglice. Povređeno 300 migranata, među njima 30 dece17. septembar 2015 - hrvatske vlasti zatvorile sve prelaze sa Srbijom18. septembar 2015 - hrvatski voz sa migrantima bez dozvole ušao u Mađarsku, razoružani hrvatski policajci. Tom prilikom policija bacila suzavac na izbeglice21. oktobar 2015 - više od hiljadu izbeglica probilo prolaz na granici između Hrvatske i Srbije Berkasovo-Bapska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track