Oebs: Izbori protiču u takmičarskom duhu

Oebs: Izbori protiču u takmičarskom duhu

Politika -
U izveštaju se ocenjuje da kampanja teče u takmičarskom duhu, ali je uglavnom mirna. Konstauje se da je kampanja pojačana nakon raspisivanja prevremenih predsedničkih izbora i sada je vidljiva širom zemlje

BEOGRAD - Misija OEBS saopštila je da kampanja za izbore u Srbiji na svim nivoima teče u takmičarskom duhu, ali je uglavnom mirna.

U izveštaju koji obuhvata period od 4. do 24. aprila, OEBS podseća da će 6. maja 2012, birači glasati za predsednika Srbije, 250 narodnih poslanika Narodne skupštine i odbornike pokrajinske skupštine i skupština jedinica lokalnih samouprava.

Prvi put, svi ovi izbori će biti održani istovremeno, širom zemlje.

Zakonodavni okvir sadrži niz zakona koji uređuju različite vrste izbora; u određenim slučajevima, uslovi su donekle neusaglašeni i moraju biti usklađeni. ·

U postupku za predsedničke, odnosno, parlamentarne izbore, koji je obuhvatio sve opcije, registrovano je 12 kandidata i 18 izbornih lista. Njih je predložila kombinacija političkih stranaka, koalicija i grupa građana. Oko 33 procenta registrovanih kandidata su žene. ·

Parlamentarni i prevremeni predsednički izbori biće sprovedeni na dva nivoa izborne administracije, koju sačinjava Republička izborna komisija (RIK) i više od 8.000 biračkih odbora.

RIK aktivno radi na sprovođenju priprema za izbore, ispunjavajući zakonske rokove i usvajanjem odluka na kolegijalan način.

Na predstojećim izborima će prvi put biti korišćen objedinjeni birački spisak.

OEBS navodi da postoji zabrinutost o preciznosti biračkih spiskova i moguće isključenje nekih glasača, naročito Roma. Birački spiskovi nisu izloženi na uvid javnosti, ali su biračii, na svoj zahtev, mogli izvršiti proveru svojih podataka.

U izveštaju se ocenjuje da kampanja teče u takmičarskom duhu, ali je uglavnom mirna. Konstauje se da je kampanja pojačana nakon raspisivanja prevremenih predsedničkih izbora i sada je vidljiva širom zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track