DSS: Jorgovanka Tabaković štiti lihvarske banke umesto građana!
Foto: Nebojša Mandić

O NBS

DSS: Jorgovanka Tabaković štiti lihvarske banke umesto građana!

Politika -
Demokratska stranka Srbije ocenila je da Narodna banka Srbije svojim merama "isključivo" štiti interese banaka umesto da zaštiti građane od "lihvarske samovolje bankara".

Reagujući na izjavu guvernerke Jorgovanke Tabaković da je NBS "pomogla koliko je mogla" građanima zaduženim u švajcarskim francima, DSS je u saopštenju naveo da je obaveza Vlade Srbije i Narodne banke da problem kredita u švajcarskim francima reše na načine koji zadovoljavaju interese poverilaca i dužnika.

"NBS ne bi smela da bude ono što danas jeste, menjačnica koja osigurava stabilan, a nerealan kurs dinara i nesmetan rad stranih komercijalnih banaka, dozvoljavajući im da menjaju kreditnu politiku po sopstvenom nahođenju i interesu", ocenio je DSS.

Ta vanparlamentarna stranka dodala je da je najcelishodnije rešenje pretvaranje kredita u švajcarskim francima u kredite u evrima, po kursu na dan isplate kredita.

U saopštenju DSS-a ocenjeno je da bi Narodna banka morala da osigura zaštitu kredita građana od fluktuacija na tržištu novca kao i od "bankarske samovolje, onemogućujući im da ostvaruju ekstraprofite na teret građana".

"Uporno ignorisanje problema kredita u švajcarskim francima, teškoća preko 20.000 porodica da izvrše obaveze otplate bez njihove krivice, enormno naraslih mesečnih rata, izaziva sumnju da je pasivno držanje NBS i njeno stavljanje na stranu banaka, rezultat korumpiranosti donosilaca odluke", stoji u saopštenju.

Građani zaduženi u švajcarskim francima, okupljeni u udruženju bankarskih klijenata "Efektiva" najavili su ranije da će početi štrajk glađu ukoliko ne bude ispunjen njihov zahtev za konverzijom kredita u francima u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita i to na teret banaka.

Oni su zatražili i povraćaj svih "nezakonito naplaćenih sredstava" po bilo kom osnovu i u bilo kojoj vrsti bankarske pozajmice i bolju kontrolu poslovanja banaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track