Najnovije vesti

POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST: Gašićevo obraćanje uvredljivo po sve žene
Foto: Fonet

Suzbiti diskriminaciju u korenu

POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST: Gašićevo obraćanje uvredljivo po sve žene

Politika
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je obraćanje ministra odbrane Bratislava Gašića novinarki TV B92 nedopustivo i uvredljivo ne samo za novinarke, nego i za sve žene.

Janković je saopštila da svi predstavnici vlasti u Srbiji, kao nosioci javnih funkcija, imaju dodatnu obavezu da se bore protiv rodnih stereotipa i da žene u srpskom društvu tretiraju s poštovanjem, ravnopravno i bez diskriminatorskih stavova.

Poverenica ukazuje da je dobro što se ministar ubrzo izvinio, a da bi ceo slučaj trebalo da bude opomena svim nosiocima vlasti da se u govoru i komunikaciji ponašaju pristojno i sa punim uvažavanjem sagovornika.

Poverenica Janković napominje da se u cilju života u ravnopravnom, demokratskom i tolerantnom društvu, stereotipi i predrasude prema ženama, koji su često u korenu svake diskriminacije, moraju temeljno i dosledno suzbijati.

Janković podseća da Srbija kao i druge zemlje u svetu, obeležava 16 dana aktivizma, koji su počeli 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i traju do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, i da zato poruke i izjave koje se daju javnosti imaju dodatnu težinu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...