JOVANA GLIGORIJEVIĆ: Gašić se izvinio Vučiću, a ne ženama i novinarima!
Foto: Fonet

#NovinarkeNeKleče

JOVANA GLIGORIJEVIĆ: Gašić se izvinio Vučiću, a ne ženama i novinarima!

Politika -
Postupak Bratislava Gašića naišao je i na oštre osude i reakcije mnogobrojnih novinara. Među njima je i Jovana Gligorijević, koja piše za nedeljnik Vreme i članica je Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara.

Jovana je na Tviteru pokrenula grupu #NovinarkeNeKleče.

„Ono što je ministar Gašić izgovorio i uradio ima nekoliko značenja: pod jedan – uvredio je sve novinarke; pod dva – uvredio je sve žene; i pod tri – uvredio je celu novinarsku profesiju koja je već dovoljno ponižena i bez dostojanstva i nije umesno šaliti se sa tim da neko kleči. Što se tiče ovog prvog, tu možemo da govorimo o rodnom akcentu i tu je zapravo pokazao kakav je tim koji ovu zemlju vodi, dakle, pokazao je sav mogući primitivizam, pri tom i nesvest o posledicama kada to izađe u javni prostor”, smatra Jovana Gligorijević.

Da li je on, ne znajući da je kamera uključena, pokazao kakav stav imaju predstavnici vlasti prema novinarima nebitno da li su to muškarci ili žene?

"On je apsolutno pokazao kakav stav ima prema čitavoj novinarskoj profesiji, ali i to da mu spontano dođe jedna šovinistička šala koja uopšte nije smešna i da smatra da to može ’mrtav ladan’ da kaže pa makar i sebi u bradu."

Smatrate li da je javno izvinjenje upućeno zbog najverovatnije oštrog prekora šefa stranke ili se on iskreno pokajao?

"Javno izvinjenje ministra Gašića stiglo je prekasno i bilo je premalo, dakle ono što se na engleskom kaže: ’Too little, too late.’ On se izvinio nakon što je premijer Vučić reagovao. Ja čisto sumnjam da se on izvinio novinarkama, novinarima, ženama i celokupnoj javnosti, mislim da je njegovo izvinjenje zapravo bilo upućeno premijeru Vučiću, koji je, podsetimo, u vreme slučaja ’Helikopter’ izjavio da ne da Gašića i Lončara, ministra zdravlja, a sada nakon jedne šovinističke i neumesne izjave Vučić daje Gašića. To samo pokazuje da premijer Vučić nikako nema sreće sa tim da privuče elite i da nema tim sa kojim bi mogao da radi i sa kojim bi zajedno mogao da se predstavlja kao veliki proevropejac, demokrata i zaštitnik ljudskih prava, jer njegov tim niti je senzibilisan za to niti u to veruje."

Očekujete li da će biti bilo kakve Gašićeve odgovornosti, a podsećam vas da je reč o čoveku za koga je utvrđivano da je u sukobu interesa i koji je posle slučaja „Helikopter“ ostao na mestu ministra odbrane?

"Ako ministar Gašić bude snosio ikakve posledice za ovu izjavu, to će onda biti kumulativno i, uslovno rečeno, to mu je već ’treća lična’, s obzirom na to da je utvrđeno da je u sukobu interesa, da je ostalo nejasno kolika je njegova odgovornost u slučaju pada helikoptera, da je izjavio i ostao na mestu na kojem je – da je ponosan na akaciju spasavanja bebe vojnim helikopterom. Ako uopšte ikakve posledice bude snosio, neće biti to zbog onoga što je rekao, nego će to biti kap koja je prelila čašu, zato što je premijeru dosta njegovih ispada."

(Slobodnaevropa.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track