MONSTRUOZNI NAPAD ALBANACA: Ekstremisti pucali na srpsko dete od sedam godina!
Foto: Profimedia

Oružani napadi albanaca na Srbe na kosovu

MONSTRUOZNI NAPAD ALBANACA: Ekstremisti pucali na srpsko dete od sedam godina!

Politika -
Strašno Albanci demolirali i spomenik žrtvama NATO bombardovanja, spalili auto i trafiku u Goraždevcu, a pucali i u prodavnicu u Srbobranu dok su u njoj bili žena i dečak. Zlikovci i pre 12 godina u istom mestu ubili dva srpska dečaka, a četvoro mališana teško ranili

BEOGRAD - Grupa albanskih ekstremista izvršila je u noći između nedelje i ponedeljka, oko 2.45 ujutro, više oružanih napada u kojima je jedan od pet rafala ispaljen u pravcu sobe u kojoj je spavala sedmogodišnja S. P.! Ovo je drugi put za četiri meseca da Albanci izvode sličan vandalistički čin u blizini porodice Petrović.Teroristi su demolirali spomenik žrtvama NATO bombardovanja, pokušali da zapale spomen-obeležje, zapalili automobil Srboljuba Kolašinca i spalili trafiku porodice Vuksanović.

Zlikovci čine sve da oteraju preostale Srbe sa Kosova... Albanci zapalili auto i uništili spomenik žrtvama NATO agresije 1999.
Zlikovci čine sve da oteraju preostale Srbe sa Kosova... Albanci zapalili auto i uništili spomenik žrtvama NATO agresije 1999.

Vandalizam

Ekstremisti su oštetili i spomenik u znak sećanja na poginule kosovske Srbe iz tog mesta, uključujući i decu ubijenu 2003. godine u blizini Bistrice. Inače, sličan incident dogodio se u Goraždevcu jula 2015.Zorana Petrović, majka sedmogodišnje devojčice na čiju sobu je pucano, opisala je za Kurir kako je to jezivo izgledalo.- Čula sam pucanj. Skamenila sam se. Ćerka i ja smo spavale u sobi. Saša je potrčao kod nje, prišao joj i šapnuo da je u toku vežba za snimanje filma, a da nas nisu obavestili o tome. Šta da kažem, tresem se, ne znam šta će biti ove noći, sledeće noći... Nemam više snage, pre četiri meseca se slično dogodilo - kazala je ona.Njen suprug Saša Petrović rekao je da je devojčica ipak shvatila da je reč o pravom napadu.- Rekao sam joj: „Ustani, dušo, da vidiš kako vežbaju za film... Zamisli, zaboravili da nam kažu.“ Naravno, nije mi poverovala. Pitala je: „Tata, ko vežba za film ovako kasno?“ Njoj je sve jasno iako ima samo sedam godina - ispričao je Petrović, koji je pripadnik NVO Eksperimental studio grup, dodavši da je u pucnjavi jedno zrno probilo vrata i završilo u kupatilu.

„Kristalna noć“

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić pozvao je juče sve Srbe da ne nasedaju na provokacije i sačuvaju prisebnost.- Nedvosmisleni cilj napada je zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji kako bi se ono prinudilo na iseljavanje, a „kristalna noć“ u Goraždevcu ima sva obeležja terorizma - rekao je Đurić, koji je obišao Srbe u Goraždevcu.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je napad u Goraždevcu napad na celokupni srpski narod na Kosovu i najavio da će delegacija Vlade posetiti Srbe u tom mestu.- Od Prištine ne očekujem ništa, ali je krajnje vreme da međunarodna zajednica preduzme mere i zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji - poručio je Vučić.Goraždevac je inače najveće srpsko selo u Metohiji i u njemu živi oko 1.000 Srba koji su tu ostali i nakon sukoba na Kosovu 1999. Selo je mnogo puta bilo na meti napadača, a spomenik su tri puta uništavali vandali. Najveću žrtvu selo je pretrpelo 2003, kada su na reci Bistrici ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20) i Marko Bogićević (12). Počinioci ovog zločina i danas su na slobodi.

Dalibor JevtićNJIHOVE NAMERE SU JASNE!Ministar u vladi Kosova Dalibor Jevtić u izjavi za Kurir ocenjuje da je napad za svaku osudu.- Ovim napadom šalju se jasne poruke da su njihove namere najgore. Ovo što se dogodilo je za svaku osudu i očekujemo najbržu moguću reakciju - poručio je Jevtić.

OEBSSRBI NA KIM NISU SIGURNIŽan-Klod Šlumberže, šef OEBS na Kosovu, snažno je osudio najnovije incidente u selu Goraždevac, u opštini Peć.- Intenzitet najnovijih incidenata i činjenica da se ponavljaju doprinosi osećanju nesigurnosti kod lokalne zajednice kosovskih Srba - istakao je Šlumberže.

Goran RakićŽELE ETNIČKI ČISTO KOSOVOGradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić ocenio je da iza napada stoje oni koji žele etnički čisto Kosovo.- Nadležni moraju da učine sve da zaštite živote svih građana i dok su počinioci na slobodi, preti opasnost od ponavljanja takvih incidenata, koji su za svaku osudu - ocenio je Rakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track