BRITANSKI ANALITIČAR: Bez Srbije, na mapi EU je velika rupa
Foto: Ap

Podrška evrointegracijama

BRITANSKI ANALITIČAR: Bez Srbije, na mapi EU je velika rupa

Politika -
Istraživač Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je danas da bi Srbija u pregovorima sa EU prelazne periode trebalo da traži samo u malom broju pažljivo odabranih oblasti.

"Ako bih imao priliku da dam savet Vladi Srbije, rekao bih im da pregovori budu što jednostavniji i direktniji. Ne borite se za svaki aspekt svakog poglavlja. To će samo produžiti proces pristupanja. Odaberite mali broj ključnih pitanja i usmerite se na dobijanje dobrog dogovora o produženju rokova za te oblasti", naveo je Ker-Lindzi.

Kako je objasnio, u pristupnim pregovorima nema mnogo pravog pregovaranja, jer se svi standardi moraju usvojiti, a moguće je dobiti samo produženje rokova prilagodjavanja u oblastima koji iziskuju velike troškove i dodatno vreme.

"Trajna izuzeća od EU propisa se ne odobravaju gotovo nikad. Ustvari, ne treba ni pokušavati", ocenio je Ker-Lindzi, dodajući da će reforme biti od koristi Srbiji.

Prema njegovim rečima, otvaranje konkretnih poglavlja je značajan korak, jer nakon ispunjavanja osnovnih zahteva za put ka članstvu počinje prilagođavanje prava i prakse zahtevima za članstvo.

"Politički značaj je veliki, jer to zaista znači da je Srbija na putu ka kasnijem članstvu u EU", naveo je on i dodao da treba voditi računa da se usvojeni propisi i primenjuju. Pitanje o raspoloženju u EU prema proširenju okarakterisao je kao "složeno" i dodao da EU u načelu snažno podržava pristupanje Zapadnog Balkana, ali da se suočava i sa velikim krizama, poput krize u zoni evra i izbegličke krize.

"Najveći deo donosilaca odluka u EU na Zapadni Balkan gleda kao na nedovršen posao. To je pre kompletiranje nego proširenje. Bez ovog regiona, na mapi EU postoji velika rupa", naveo je on.

Ipak, u izjavi za za EurAktiv Srbija, dodao je i da EU mora da se pozabavi problemima poput izbegličke krize "pre nego što se zaista koncentriše da ono što bi sledeće trebalo da se dogodi".

"Pored toga, EU je veoma svesna problema iz prethodnih proširenja. Sada je široko prihvaćeno da je bila greška primiti Rumuniju i Bugarsku u trenutku kada su pristupili. Nisu bili spremni. To je ostavilo velike posledice na funkcionisanje EU. Niko ne želi da se to ponovi. Zato su uvedeni veoma strogi procesi", naveo je Ker-Lindzi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track