Maja Kocijančič: Srbija danas i formalno otvara poglavlja 32 i 35
Foto: Zorana Jevtić

Formalni početak pregovora sa EU

Maja Kocijančič: Srbija danas i formalno otvara poglavlja 32 i 35

Politika -
BRISEL - Srbija danas u Briselu otvara dva poglavlja, 32 i 35 i na taj način i formalno započinje pregovore o priključenju Evropskoj uniji, a portparolka visoke predstavice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič kaže da je reč o proglavlju koje se odnosi na finansijsku kontrolu, odnosno koje se tiče Kosova i Metohije.

"Srbija će predstaviti svoje stavove, a onda se smatra da su poglavlja otvorena i krajem dana to će biti faktički potvrđeno", rekla je Kocijančič.

Upitana da li će Srbiji danas biti postavljeni novi uslovi u vezi sa poglavljem 35, Kocijančič kaže da se to poglavlje odnosi na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine te da se ono tiče implementacije onoga što je već dogovoreno.

Na pitanje kakva je onda uloga EU i da li to znači da Beograd i Priština zapravo određuju poglavlje 35, ona kaže da EU posreduje u dijalogu.

"Jedna i druga strana se dogovore i imaju obavezi da to impelementiraju. U primeru Srbije, to što je dogovoreno prevedeno je u ovo poglavlje i to poglavlje je na neki način primena onog što je već dogovoreno", precizna je Kocijančič.

Ona je dodala da najveći broj pregovaračkih poglavlja, što se može videti i kroz strukturu redovnog izveštaja o napretku, govori o pravnom sistemu EU, što znači konkretna zakonodavstva koje Srbija mora da prenese u svoj pravni sistem i onda implementira da bi mogla da funkcioniše u okviru EU.

"Iz prošlosti znamo da je to uglavnom admnistrativni postupak. Uvek sledimo isti postupak jer iz iskustva znamo da je potrebno neko vreme da se primena prihvati i da zemlja kandidat može da funkcioniše u kontekstu EU", zaključila je Kocijančič.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track