UĆUTKALI GA: Bacili suzavac na Simića u skupštini dok je govorio o napadima na Srbe
Foto: AP

Haos u parlamentu Kosova

UĆUTKALI GA: Bacili suzavac na Simića u skupštini dok je govorio o napadima na Srbe

Politika -
Predsednik "Srpske liste" Slavko Simić obraćao se danas kosovskom parlamentu, zahtevajući da se kazne napadači na Srbe u Goraždevcu i Srbobranu, kada su salu uletele poslanice opozicije i bacile mu suzavac pod noge.

Neredi sa opozicijom počeli su od ranog jutra, sukobom obezbeđenja Skupštine u Pritištini i poslanicima radikalnog pokreta Samoopredeljenje, koji su potom bacili suzavac u skupštinsku salu.

Sednica je prekinuta, a potom je doneta odluka da se popodne održi u alternativnoj sali bez prisustva opozicije. Simić se prvi obratio poslanicima, podsećajući ih na nedavni niz napada na Srbe, u kojima je, između ostalog, pucano i na kuću u kojoj se nalazila i sedmogodišnja devojčica.

Foto: AP
Foto: AP

"Kao što ste svi upoznati, poslednjih nekoliko dana desio se niz napada na Srbe na KiM. To je još jedan od pokazatelja da bezbednosna situacija na Kosovu nije zadovoljavajuća. Prošle nedelje sam posetio naše građane u Goraždevcu i Srbobranu. Oni se suočavaju sa konstantnom represijom i u razgovoru sa njima mogu se uočiti samo strah i strepnja. Oni ne veruju da će se situacija promeniti na bolje ili da će počinitelji ovih krivičnih dela biti privedeni pravdi. Štaviše, oni navode da je to njihova svakodnevnica", rekao je Simić.

On je naveo da smatra da ogromna većina albanske zajednice želi da zivi u miru sa svojim komšijama Srbima i da se zato ne sme dozvoliti da celo društvo bude talac grupe ekstremista.

"Zato ne želim odavde da pozivam međunarodnu zajednicu da ih zaštiti, već ove institucije koje treba da preuzmu odgovornost i pokažu nepritrasnost. Došlo je krajnje vreme da se pređe sa reči na dela i da se preduzmu konkretni koraci kako bi se počinioci ovih groznih dela priveli pravdi", poručio je Simić.

Međutim u tom trenutku su u salu uletele četiri poslanice opozicije, a prema podacima policije, Besa Baftiu je bacila suzavac.

Simić je potvrdio ova saznanja.

"Tačno je. Obratio sam se danas Skupštini uprkos teškim uslovima sa namerom da skrenem pažnju da i dalje niko nije kažnjen za napad na Srbe. Bacili su mi suzavac bukvalno pod noge", kaže Simić.

Sednica je nakon toga prekinuta, ali se haos prelio na ulice Prištine.

Da podsetimo, opozicija blokira rad parlamenta zahtevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma kojim je dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa širokim ovlašćenjima.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track