BELI DVOR SE RASPADA: Vlaga preti da uništi vredne slike
Foto: Dado Đilas

Posle isključenja struje

BELI DVOR SE RASPADA: Vlaga preti da uništi vredne slike

Društvo -
Ove godine je za održavanje kompleksa izdvojeno 34 miliona dinara, što je sramotno malo. Država želi srpski Versaj, a ne čini ništa da to od kompleksa napravi

BEOGRAD - Kraljevski kompleks na Dedinju, u okviru kog su i Stari i Beli dvor, nalazi se u očajnom stanju, a država ne čini mnogo da to popravi, tvrde sagovornici Kurira.Nakon što je porodici Karađorđević, koja koristi kompleks, isključena struja, postoji opasnost da zbog vlage i hladnoće dođe do uništenja vrednih slika koje se nalaze u kolekciji, upozoravaju oni.

- Ove godine je za održavanje kompleksa izdvojeno 34 miliona dinara, što je sramotno malo. Država želi srpski Versaj, a ne čini ništa da to od kompleksa napravi.

Ranije je izdvajano znatno više novca za održavanje dvora, a danas se vade na to što Karađorđevići koriste jedan deo imanja, kao da nije reč o državnom dobru. Turistička organizacija Beograda naplaćuje ulaznice za kompleks, a dinar nije dala za njegovo očuvanje. To je nedopustivo - objašnjava sagovornik Kurira upoznat sa stanjem dvora.Istoričar umetnosti Nikola Kusovac objašnjava da treba uložiti u očuvanje velike umetničke kolekcije, kojoj nisu doprineli samo Karađorđevići već i Josip Broz Tito.- Vlaga je mnogo opasnija za slike nego hladnoća. Ali pre svega treba uložiti u sistem nadzora i stručnjake koji će voditi računa o spomenicima kulture, što kompleks i umetnost u okviru njega jesu - objašnjava Kusovac.Kako je Kuriru rečeno iz Ministarstva kulture, od godišnjih sredstava namenjenih za dvorski kompleks obavlja se tekuće održavanje objekata, te se „ne može govoriti o rekonstrukciji objekta ili kapitalnom ulaganju“.TOB i Karađorđevići do zaključenja broja nisu želeli da komentarišu stanje Belog dvora. (J. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track