RADULOVIĆ: Tužilaštvo krije dokumete o istrazi Andreja Vučića i vlasnika Informera!
Foto: Zoran Mrđa Fonet

Zašto je odbačena krivična prijava

RADULOVIĆ: Tužilaštvo krije dokumete o istrazi Andreja Vučića i vlasnika Informera!

Politika -
Nezavisno Tužilaštvo, policija i sudstvo su preduslovi za vladavinu prava i fukcionisanje pravne države. Na žalost, premijer misli da su njegov bata i njegov Informer važniji, kaže se u saopštenju Pokreta “Dosta je bilo-Saša Radulović”

Više javno tužilaštvo u Beogradu nezakonito prikriva dokumente na osnovu kojih je odbacilo krivičnu prijavu bivšeg direktora “Kurira” Aleksandra Kornica protiv vlasnika, urednika i direktora Informera Dragana J Vučićevića i Damira Dragića. Javnost mora da zna šta su tužilaštvo i policija istražili u ovom slučaju i kako su zaključili da se radi o lažnoj prijavi, kaže se u saopštenju Pokreta Dosta je bilo-Saša Radulović.

Na osnovu kojih saznanja i istrage je Tužilaštvo u rekordnom roku odbacilo krivičnu prijavu? Da li su saslušani svedoci i da li je rekonstruisano kretanje i telefonska komunikacija Aleksandra Kornica i aktera događaja iz zemunskog restorana u koji redovno svraćaju čelnici SNS-a? Na sva ova pitanja Tužilaštvo mora da odgovori i dostavi ceo predmet javnosti.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zatražio je od Višeg javnog tužilaštva da nam, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi sva dokumenta iz ovog predmeta, budući da je slučaj završen i da više ne postoji nikakva bojazan od ometanja istrage. Tužilaštvo je to odbilo nezakonito se pozivajući na to da je predmet dostavljen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu zbog pokretanja krivične prijave protiv Aleksandra Kornica za lažno prijavljivanje krivičnog dela.

Da li je uopšte vođena istraga ili je Tužilaštvo zatvorilo ceo slučaj u strahu od premijera? Da li je Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu samo na osnovu poligrafskog ispitivanja premijera, metode koja se u srpskom pravosudnom sistemu ne smatra zvaničnim dokazom? Šta su uopšte pitali premijera koji je po ko zna koji put morao da interveniše za svog batu?

Tužilaštvo zataškava slučaj koji je, umesto njih i policije, “zatvorio” premijer Vučić spektakularnim dobrovoljnim odlaskom na poligraf.

Smatramo da je ovaj slučaj presudan da bi se utvrdilo da li je njime Vučić izvršio definitivan “državni udar” na policiju i tužilaštvo koji se od tada ponašaju kao poslušna poluga Vučićeve autokratije. Tužilaštvo se ovim postupkom direktno stavilo u ulogu instrumenta izvršne vlasti i premijera Aleksandra Vučića, koji se, kao i njegov brat Andrej Vučić, pominje u Kornicevoj krivičnoj prijavi kao jedan od aktera krivičnog dela prinude.

Nezavisno Tužilaštvo, policija i sudstvo su preduslovi za vladavinu prava i fukcionisanje pravne države. Na žalost, premijer misli da su njegov bata i njegov Informer važniji. Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” je uputio žalbu povereniku za informacije od javnog značaja. Mi mislimo da je vladavina prava važnija, zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track