PROTIV PRESUDE OLIVERU IVANOVIĆU: Završen protest na Trgu Nikole Pašića
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Podrška

PROTIV PRESUDE OLIVERU IVANOVIĆU: Završen protest na Trgu Nikole Pašića

Politika -
BEOGRAD - Zbog odluke Euleks suda da Olivera Ivanovića osudi na 9 godina zatvora zbog "ratnog zločina" počinjenog nad civilima tokom 1999. nekoliko stotina gradana protestovalo je danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića

Obraćajući se okupljenima, jedan od Ivanovićevih branilaca Nebojša Vlajić ocenio je da je presuda Medjunarodnog sudskog veća u Kosovskoj Mitrovici "uništila i ono male nade u zajednički život" Srba i Albanaca kao i da je njen cilj da "obezglavi" preostali srpski narod u pokrajini.

"Pre dve godine uhapšen je najbolji Srbin ne samo sa severa Kosova i Metohije nego i iz Srbije. Tužilac za 15 godina nije našao nijednog svedoka koji bi direktno optužio Olivera Ivanovića za ono što mu se stavlja na teret. Uz to mu je sudio i kosovski sud kome nisu ni potrebni dokazi da bi nekoga ko je nepodoban, osudio", kazao je Vlajić.

Okupljenima na protestu obratio se i sin Olivera Ivanovića, Žarko koji je pročitao pismo svog oca koji je rekao: " Nikada neću dozvoliti da me oteraju sa našeg Kosova". Njegov otac ponovio da neće odustati od borbe za svoje ideale i u kome je zahvalio svima koji su njemu i njegovoj porodici pružili podršku.

Okupljeni gradjani nosili su transparente na kojima je pisalo "Ja sam Oliver" i "Oslobodite Olivera". Lider Građanske inicijative Oliver Ivanović proglašen je krivim za ratni zločin i osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva grupe Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice aprila 1999. godine. Istovremeno, oslobođen je za drugi slučaj ubistva i pokušaja ubistva iz 2000. godine.

Kako se navodi u obrazloženju presude, o događaju u Južnoj Mitrovici su "van svake sumnje" utvrđene činjenice da je "14. aprila organizovano čišćenje južne Mitrovice u cilju ubijanja i proterivanja Albanaca".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track