Pet glasačkih listića u Vojvodini
Foto: KURIR

Pet glasačkih listića u Vojvodini

Politika -
Za razliku od građana u ostalim delovima Srbije, koji će glasati na izborima za predsednika Republike, za Skupštinu Srbije i na lokalnim izborima, Vojvođani će glasati i za pokrajinski parlament

NOVI SAD - Građani Vojvodine će na izborima 6. maja na biračkim mestima imati pred sobom ukupno pet glasačkih listića.

Za razliku od građana u ostalim delovima Srbije, koji će glasati na izborima za predsednika Republike, za Skupštinu Srbije i na lokalnim izborima, Vojvođani će glasati i za pokrajinski parlament.

Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombinovanom izbornom sistemu: ukupno 60 od 120 poslanika bira se po proporcionalnom sistemu, a druga polovina se bira po dvokružnom većinskom izbornom sistemu. Samim tim, pored glasačkih listića za predsedničke republičke i lokalne izbore, Vojvođani će pred sobom imati i dva listića za pokrajinske izbore.

Pokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je ukupno 14 izbornih lista za izbore u Vojvodini po proporcionalnom sistemu.Kandidati za pokrajinske izbore po većinskom sistemu prijavljivali su se gradskim i opštinskim izbornim komisijama. Po tom sistemu, onaj kandidat koji u prvom krugu izbora osvoji vise od 50 odsto glasova, postaće pokrajinski poslanik.

Ukoliko nijedan od kandidata ne bude u prvom krugu imao više od 50 odsto glasova, dvojica najbolje plasiranih kandidata idu u drugi krug izbora, a pobednik je onaj koji osvoji prostu većinu glasova. Kandidati su raspoređeni u svih 45 vojvođanskih gradova i opština, s tim što se u većim gradovima i opštinama bira veći broj kandidata, a u manjim po jedan.

Drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom izbornom sistemu biće održan kada i drugi krug predsedničkih izbora, u nedelju, 20. maja.

Za izbore po proporcionalnom sistemu PIK je proglasio listu koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS), listu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Ujedinjenih regiona Srbije, Srpske radikalne stranke i koalicije oko Srpske napredne stranke. Proglašene su i liste Demokratske stranke Srbije, Vojvođanskog preokreta, koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i "Dveri za srpsku Vojvodinu".

PIK je proglasio i liste Crnogorske partije, Pokreta mađarske nade, kao i listu koalicije Sve zajedno" koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Slovačka stranka i Građanski savez Mađara. Proglašena je i lista Srpske demokratske stranke.PIK je utvrdio da u Vojvodini pravo glasa ima 1.735.616 birača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track