Najnovije vesti

Na izborima oko 1.500 domaćih i stranih posmatrača

Izbori 2012

Na izborima oko 1.500 domaćih i stranih posmatrača

Politika
Izbore prati Organizacija za posmatranje izbora iz Tokija, Inicijativa za podršku demokratiji "Silva" iz Kopenhagena, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, OEBS, OEBS-ODIHR, CeSid i "Transparentnost Srbija"

BEOGRAD - Izbore u Srbiji prati oko 1.500 posmatrača iz više domaćih i stranih organizacija, kao i više od sto akreditovanih stranih novinara.

Tako će izbore prati Organizacija za posmatranje izbora iz Tokija, Inicijativa za podršku demokratiji "Silva" iz Kopenhagena, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, OEBS, OEBS-ODIHR, CeSid i "Transparentnost Srbija" (TS).

Tok izbornog procesa prati i Švedski međunarodni liberalni centar, kao i ambasade SAD, Velike Britanije i Francuske u Beogradu.

CeSid i TS na biračkim mestima imaju oko 1.000 posmatrača, dok je stranih posmatrača više od 150. Svi oni su dobili odobrenje Republičke izborne komisije da mogu da prate izborni proces.

Kako je rečeno u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, koje je zaduženo za akreditaciju stranih novinara, za praćanje izbora prijavljeno je oko 40 stranih novinara.

Stalno akreditovanih stranih novinara u Srbiji je 100, pa se očekuje da i oni prate izborni proces.

Prema uputstvu za sprovođenje parlamentarnih izbora, domaća udruženja su mogla, da bi pratila izbore, da prijave dva punoletna državljanina Srbije, koji ne smeju biti kandidati za poslanike uz izvod iz Registra udurženja.

Kada je reč o stranim posmatračima, bilo je neophodno da pribave pozitivno mišljenje MIP-a, a zatim, kao i domaći, RIK-u dostave spisak osoba koje prijavljuju za posmatrače.

RIK je domaćim i stranim posmatračima izdaje akreditacije, a troškove snose podnosioci pijave čiji posmatrači prate izbore.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...