Amfilohije: Poštujemo CG ali i ona treba da poštuje SPC

Amfilohije: Poštujemo CG ali i ona treba da poštuje SPC

Politika -
On je rekao da crkva poštuje današnju Crnu Goru i sve nacije u njoj, na isti način kako je to radila kroz vekove

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da Srpska pravoslavna crkva poštuje državu Crnu Goru i njen ustavni poredak, ali očekuje da se na isti način ponaša i druga strana.

On je rekao da crkva poštuje današnju Crnu Goru i sve nacije u njoj, na isti način kako je to radila kroz vekove.

Crkva poštuje Crnu Goru kao međunarodno priznatu državu, poštuje sve one vrednosti koje ona ima, poštuje svakoga ko se izjašnjava da je Hrvat, Albanac, Crnogorac ili Srbin , kazao je mitropolit Amfilohije u liturgijskoj propovedi u crkvi Svetog Nikole u Tudorovićima u Paštrovićima, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

S druge strane, dodao je on, crkva ne može da se odrekne sebe, svoga bića, svoje istine, svedočenja, propovedi i svog imena potvrđenog i priznatog na vaseljenskom planu.

Mitropolit Amfilohije je kazao da se Pravoslavna crkva u Crnoj Gori naziva Srpskom pravoslavnom crkvom zbog toga što su većina hrišćana koji njoj pripadaju Srbi.

Ako vlastima smeta što se zove Srpska pravoslavna crkva, kako to da im onda ne smeta što se zove crnogorska mitropolija , upitao je on, ocenjujući da su crnogorske nacionalne potrebe "pokrivene" tim imenom.

Mitropolit Amfilohije je, kao primer gonjenja crkve u Crnoj Gori, naveo izjavu visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne postoji.

Oni bi sad hteli da se mi njima podredimo.

Neće to tako moći, jer crkva Božija je starija i šira i od države i od nacija , zaključio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track