Pajtić: Demokrate ubedljivo vode u Vojvodini
Foto: Nenad Karlic

pokrajinski izbori

Pajtić: Demokrate ubedljivo vode u Vojvodini

Politika -
On je, iznoseći podatke pokrajinskog štaba Koalicije "Izbor za bolju Vojvodinu", kazao da je izlaznost u Vojvodini bila 58,53 odsto, te da na predsedničkim izborima u Vojvodini lider Demokrtaske stranke Boris Tadić vodi za šest odsto u odnosu na lidera naprednjaka Tomislava Nikolića

NOVI SAD - Izborna lista "Izbor za bolju Vojvodinu" ubedljivo vodi u Vojvodini na osnovu rezultata sa 26 odsto biračkih mesta u Vojvodini, izjavio je na konferenciji za novinare potpredsednik Demokrtaske stranke Bojan Pajtić.

On je, iznoseći podatke pokrajinskog štaba Koalicije "Izbor za bolju Vojvodinu", kazao da je izlaznost u Vojvodini bila 58,53 odsto, te da na predsedničkim izborima u Vojvodini lider Demokrtaske stranke Boris Tadić vodi za šest odsto u odnosu na lidera naprednjaka Tomislava Nikolića.

Za pokrajinski parlament prednost Koalicije "Izbor za bolju Vojvodinu" je, prema Pajtićevim rečima, 4,5 odsto u odnosu na koaliciju koju predvode naprednjaci.On je istakao da je, kada je reč o izborima za republički parlament, tu prednost koalicije okupljene oko Demokratske stranke 3,5 odsto u odnosu na koaliciju "Pokrenimo Srbiju".

Pajtić je istakao da su na trećem, četvrtom i petom mestu, u izbori za pokrajinsku skupštinu, stranke koje su dosada bile u koaliciji sa DS-om.

"Građani Vojvodine su pokazali čvrsto opredeljenje za nastavak reformi i evropskog puta", kazao je Pajtić.On je pozvao građane da i 20. maja izađu na izbore jer se tada, kako je rekao, donosi definitiva odluka da "ova zemlja hoće u Evropsku uniju i da hoće da je predvodi predsednik Tadić".

Potpredsednik DS je kazao da je na osnovu prebrojanih glasova sa 26 odsto biračkih mesta za pokrajinski parlament, Koalicija "Izbor za bolju Vojvodinu" osvojila 22,17 odsto glasova, kolaicija okupljena oko SNS 17,61 odsto, Koalicija okupljena oko SPS 11,27 odsto, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) 10,16, a Savez Vojvođanskih Mađara je osvojio 7,54 odsto glasova.

Prema do sada prebrojanim glasovima, u pokrajinsku skupštinu ušli bi još Srpska radikalna stranka sa 6,6 odsto glasova i Demokratska stranka Srbije sa 5,37 odsto.Pajtić je rekao da je očigledno da će u pokrajinskom parlamentu koalicija "Izbor za bolju Vojvodinu" imati više od 50 mesta.

Za Borisa Tadića je, prema Pajtićevim rečima, u Vojvodini glasalo 28,31 osto birača, a za Tomislava Nikolića 22,48 odsto građana, a kada je reč o izborima za republički parlament kolacija okupljena oko DS osvojila je 25,19 odsto glasova, a koalicija okupljena oko naprednjaka 21,45 odsto glasova.Pajtić je najavio da će za sat i po vremena saopštiti prve preliminarne rezultate izbora za Skupštinu AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track