POČELA SEDNICA SKUPŠTINE KOSOVA: Ponovo bačen suzavac, zasedanje prekinuto drugi put
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Policija na nogama zbog protesta opozicije

POČELA SEDNICA SKUPŠTINE KOSOVA: Ponovo bačen suzavac, zasedanje prekinuto drugi put

Politika -
Sednica kosovskog parlamenta, na kojoj je razmatra kandidatura Hašima Tačija za predsednika Kosova, ponovo je prekinuta zbog aktiviranja suzavca.

Suzavac je aktivirao poslanik opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje Ismail Kurteši. Poslanci su napustili salu, pa je proglašena još jedna pauza.

Jake policijske snage bile su stacionirane danas u Prištini uoči početka sednice kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik Kosova između dvojice kandidata iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), Hašima Tačija i Rafeta Rame.

Jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije stacionirane su i u dvorištu zgrade kosovskog parlamenta, gde je u 11 časova počela sednica.

U sali je prisutno 104 poslanika, od ukupno 120, a u radu sednice učestvuju poslanici vladajuće koalicije, opozicije, Srpske liste, kao i poslanici drugih manjinskih partija i građanskih inicijativa.

Skupština Kosova će na sutrašnjoj sednici koja počinje u 11 časova na dnevnom redu će imati izbor predsednika Kosova i birati između dvojice kandidata iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), ministra spoljnih poslova Hašima Tačija i Rafeta Rame.

Opozicija na Kosovu najavila je da neće dozvoliti da predsednik DPK, sadašnji zamenik premijera i ministar spoljnih poslova bude izabran za predsednika Kosova i da će organizovati proteste u Skupštini i ispred nje.

Predsednik Kosova mora da bude izabran do 6. marta, inače će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Prema proceduri, u prva dva pokušaja izbora, potrebno je da za njega glasa dve trećine, odnosno najmanje 80 poslanika, dok je u trećem pokušaju dovoljno da za kandidata glasa više od 50 odsto, odnosno 61 poslanik.

Ako predsednik ne bude izabran ni u trećem pokušaju, Kosovo ide na prevremene parlamentarne izbore.

KUČI: Nijedan sud neće moći da obori Tačija

Kosovski ministar pravosuđa Hajredin Kuči tvrdi u intervjuu za "Klan Kosova" da, ako lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači bude izabran za predsendika Kosova, nijedan sud neće moći da obori taj izbor.

"Hašim Tači bi mogao da bude osporen pred Ustavnim sudom, on će biti osporavan tokom pet godina na funkciji, ali mi ćemo biti obazrivi i nećemo dozvoliti nijednom sudu na svetu da smeni Tačija", rekao je Kuči.

Kosovski parlament danas treba da odlučuje o izboru za predsednika Kosovoa između dvojice kandidata iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), Hašima Tačija i Rafeta Rame.

Kako prenosi "Kosovapres", Tači je sinoć putem Fejsbuka pozvao svoje pristalice da u slučaju njegovog izbora za predsednika Kosova, to proslave kod kuće, sa porodicama, rekavši da neće biti nasilja i sukoba na ulicama.

EU zabrinuta zbog političke krize na Kosovu

Evropska unija zabrinuta je zbog političke krize na Kosovu, a šef kancelarije EU na Kosovu Samjuel Žbogar pozvao je danas kosovsku vladu i opoziciju na politički dijalog u interesu građana.

"Zabrinuti smo zbog aktuelne političke krize na Kosovu i toga gde ona može odvesti Kosovo i njegov narod u budućnosti", rekao je Žbogar povodom višemesečni protesta opozicije i blokade kosovskog parlamenta koji bi danas trebalo da odluči o izboru predsednika Kosova.

On je istakao da je politička stabilnost preduslov za ekonomski razvoj, liberalizaciju viznog režima, proces normalizacije, kao i primenu evropskih reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Agencije

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track